Лъвът Любо започна тренировки с кашони

В продължение на една седмица експертът от Фондация „Четири лапи“ Велизар Ангелов ще извършва наблюдение над лъва Любо и лъвицата Ева, които обитават разградския зоопарк. Целта е да бъде подготвен хранителен и двигателен режим за двете животни. Това стана ясно по време на посещението днес на представители на неправителствената организация в зоокъта – информират от местната управа.

Директорът на Фондацията за България д-р Марина Иванова и ръководителят отдел „Комуникации“ Явор Гечев коментираха със заместник-кмета Мирослав Грънчаров, че промяната в хранителния режим и необходимостта от повече движение за лъва Любо се налага, тъй като той е с наднормено тегло, а за да му бъде извършен цялостен преглед след прилагане на упойка, е необходимо да бъде в по-добро здравословно състояние.

Предвижда се този преглед, с който ще се установи какво е състоянието на дясната предна лапа на лъва и съответно да се предприемат мерки за възстановяването й, да се извърши от немски лекар с опит в лечението на големи котки, когато общото състояние на лъва се подобри и след отпадането на противоепидемичните мерки.

Промяната в двигателния режим на Любо и Ева започна с поставяне на кашони от велпапе в клетката им, тъй като е установено, че големите котки проявяват интерес към унищожаването на подобни за тях „играчки“, като преди това ги пренасят от място на място. И двата лъва близо час не проявиха интерес към кашоните, първа Ева забеляза двете нови придобивки, едната унищожи на момента, а втората задържа известно време като трофей, прегръщайки я е двете си предни лапи.

Посещението на представители на Фондация „Четири лапи“ в Разград е по покана на ръководството на Община Разград във връзка със здравословното състояние на Любо. По време на работните срещи бяха обсъдени възможности за по-нататъшното сътрудничество между местната управа и неправителствената организация.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *