“Лудогорец” с шампионска победа на “Българска армия”

Лудогорец победи с 1:0 ЦСКА в дербито за титлата и за първи път през тази година излезе лидер в класирането – съобщава клубният сайт.

Пред препълнения до краен предел стадион “Българска армия” двата отбора изиграха нервно дерби и гостите спечелиха с единствения си точен удар. Той беше дело на Игор Тиаго в 66-ата минута. “Червените” имаха своите шансове за гол, но Дюкенс Назон, Браян Морено и Маурисио Гарсес не се възползваха пред открилите им се шансове.

Точно преди попадението на Тиаго, сблъсъкът беше прекъснат за около четвърт час, след като от трибуните полетяха предмети към Кирил Десподов, който се опитваше да изпълни корнер. В крайна сметка страстите бяха овладени и малко след това Лудогорец стигна и до победата.

В класирането разградчани имат точка аванс пред ЦСКА, а в следващия кръг приемат Берое, докато “армейците” гостуват на Хебър Пазарджик.

Саша Илич направи само две промени от успеха с 1:0 над Пирин в Благоевград. Капитанът Юрген Матей и Джонатан Линдсет заеха местата съответно на Християн Петров и Лазар Туфегджич.

Ивайло Петев предприе една рокада от победата с 1:0 над Локомотив София в последния кръг. Бърнард Текпектей, който се ядоса при смяната си срещу “железничарите”, беше оставен резерва, мястото му зае Густаво Нонато.

В началните минути Лудогорец владееше топката много повече и се настани в половината на ЦСКА, но не можеше да преодолее отлично подредената защита на “армейците”. До 22-ата минута още нямаше удари към двете врати и скуката и напрежението в играта на отборите определено властваше.

Нарушенията зачестиха и Георги Кабаков извади бързи жълти картони на Марселино Кареасо и Густаво Нонато в опит да успокои нервите. В 26-ата минута дълбоко пресираните Густаво Бусато и Амос Юга бяха поставени под напрежение в наказателното поле, но се справиха.

В 26-ата минута ЦСКА направи два огромни пропуска в рамките на секунди. Първо Дюкенс Назон се озова на чиста позиция и с шут по земя потърси далечния ъгъл, но неточно. Атаката продължи, Оливие Вердон и Франко Русо увиснаха и топката попадна в оставения сам Браян Морено. Той опита прехвърлящо изпълнение, което премина на сантиметри от целта – Лудогорец оцеля!

После изстрел на Тобиас Хайнц беше блокиран и това беше последният интересен момент за първото полувреме. И след час игра Лудогорец създаде опасност. Кирил Десподов центрира от фаул, Русо засече с глава, но Густаво Бусато спаси. Впоследствие беше вдигната и засада на защитника на “зелените”. ЦСКА отговори в 66-ата минута с нов удар на Хайнц по земя, който беше спасен без проблеми от Серджио Падт. За отбелязване е, че това беше и първият точен шут в сблъсъка.

В 69-ата минута дербито беше прекъснато, след като Десподов се опита да изпълни корнер и беше замерян с предмети от трибуните. Георги Кабаков прибра гостите в съблекалнята, за да се успокои обстановката. След около 15 минути играта беше подновена и Лудогорец поведе. След центриране от корнер, Юга изпусна Игор Тиаго, който от непосредствена близост засече за 1:0!

ЦСКА можеше бързо да изравни, след като Назон намери резервата Маурисио Гарсес на чиста позиция, но Падт с чудесно спасяване с крак спаси удара по земя. После Десподов можеше да сложи точка на спора след пробив, но ударът му излезе в аут.

В 84-ата минута Саша Илич направи офанзивна промяна – Енес Махмутович отстъпи мястото си на Жираир Шагоян, и ЦСКА заигра в 4-4-2. Но до края не падна нов гол и Лудогорец спечели дербито с 1:0.

ЦСКА – Лудогорец 0:1

Голмайстор: 0:1 Тиаго (66)

ЦСКА: 1. Густаво Бусато, 21. Амос Юга, 22. Енес Махмутович (84-Шагоян), 2. Юрген Матей, 15. Тибо Вион, 19. Иван Турицов, 7. Джонатан Линдсет, 26. Марселино Кареасо, 14. Тобиас Хайнц (94-Кох), 9. Дюкенс Назон, 28. Браян Морено (69-Гарсес)
Треньор: Саша Илич

Лудогорец: 1. Серджио Падт, 2. Пипа, 6. Якуб Пьотровски (87-Пластун), 8. Клод Гонсалвеш, 9. Игор Тиаго, 11. Кирил Десподов (87-Шоу), 16. Аслак фон Витри, 20. Нонато (69-Педро), 22. Франко Русо, 24. Оливие Вердон, 90. Спас Делев (65-Видал)
Треньор: Ивайло Петев

София, ст.: “Българска армия”
Съдия: Георги Кабаков
Жълти картони: Кареасо, Морено, Вион, Махмутович, Турицов (ЦСКА); Нонато, Фон Витри, Гонсалвеш, Десподов, Пьотровски, Тиаго, Вердон, Видал (Лудогорец)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *