“Лудогорец” обърна “Ботев” (Пловдив)

Лудогорец дръпна на върха в Първа лига, след като победи с 3:1 Ботев в Пловдив в дербито на този кръг – съобщава клубният сайт.  С този успех разградчани имат 27 точки, 4 повече от ЦСКА, който обаче е с двубой по-малко, а Ботев остана трети с 21 пункта.

Наставникът на домакините Азрудин Валентич бе заложил на всичко най-добро, като бе разположил своя тим в схема 3-4-3, като най-отпред бяха Тодор Неделев, голмайсторът Маркиньос и Емануел Току. От своя страна наставникът на гостите Станислав Генчев бе направил 4 промени за разлика от загубата от Брага с 0:1 и вместо Пинас, Вердон, Баджи и Текпетей, излязоха Сисиньо, Пластун, Алекс Сантана и Чибота.

Срещата започна ударно и първата ситуация се откри пред Мавис Чибота, който обаче не уцели вратата. Последва отлична атака, завършена от Маркиньос, но в аут. Нямаше какво обаче да спаси Лудогорец в 4-ата минута. Тогава Доминик Янков сбърка в центъра на терена, топката стигна до Реда Рабей, който намери непокрития Тодор Неделев, а той с левия крак нямаше как да сбърка – 1:0. „Орлите“ много бързо можеха да изравнят, като Янков изведе Кирил Десподов зад защитата, но капитанът на гостите в този двубой би високо над вратата. След това Чибота направи добър пробив и подаде към Десподов, който този път уцели очертанията, но Георги Аргилашки изби. В 20-ата минута Клод Гонсалвеш сбърка при изнасянето, Рабей изведе Маркиньос, който пък подаде за Неделев. Талисманът на „канарчетата“ обаче стреля право в Кахлина.

Четири минути по-късно Лудогорец изравни. Един от головете на сезона реализира Алекс Сантана. Той проби през центъра и с фалцов удар с левия крак от около 25 метра прати топката в горния десен ъгъл на Аргилашки, който не помръдна. Гостите бяха много близо до пълния обрат, но след пробив на Мавис Чибота, Доминик Янков нацели напречната греда. След краткия хаос, който настана в играта на Ботев, „жълто-черните“ се окопитиха и опитаха да застрашат с далечни изстрели Кристиян Кахлина, но без успех. В 41-ата минута Чибота се възползва от неточност при изнасянето на домакините, намери непокрития Кирил Десподов, който обаче избърза и не уцели вратата, макар и да бе на добра позиция. След това последва отлична акция на „канарчетата“, завършила с опасен удар на Дилан Мертенс, минал на сантиметри от вратата. Можем да заключим, че първото полувреме на срещата в Коматево бе едно от най-впечатляващите като ниво на футбола от началото на сезона в Първа лига.

Втората част също започна взривно. Реда Рабей получи отляво, залъга Жордан Икоко и с хубав изстрел бе близо до гол, но топката срещна напречната греда. След това Рабей отново се озова на добра позиция, но шутира неточно. В 55-ата минута Лудогорец стигна до обрат. Пиерос Сотириу прати топката в мрежата на Георги Аргилашки. Попадението обаче първоначално бе отменено, тъй като асистентът Мавис Чибота бе в положение на засада. ВАР доказа, че такава няма и Сотириу вече бе в прегръдките на своите съотборници. Бедите за домакините обаче не секнаха. В 58-ата минута те останаха с човек по-малко, след като Дилан Мертенс удари лошо Алекс Сантана в главата и получи втори жълт и респективно червен картон. Въпреки, че бяха с човек по-малко домакините не се отказаха и Неделев пробва да изненада Кахлина с удар извън наказателното поле, но хърватският страж изби вещо. В 75-ата минута резервата Бароан можеше с глава да изравни, но не намери вратата. След това домакините искаха дузпа, но реферът Георги Гинчев не сметна, че има такава. Лудогорец затвори срещата в продължението на мача, когато резервата Текпетей изведе Икоко отдясно и бекът отбеляза без проблеми.

БОТЕВ (ПЛОВДИВ) – ЛУДОГОРЕЦ 1:3

1:0 Тодор Неделев (4‘)

1:1 Алекс Сантана (24‘)

1:2 Перос Сотириу (57‘)

1:3 Джордан Икоко (90‘)

БОТЕВ ПЛОВДИВ: Георги Аргилашки, Самуел Супрайен, Виктор Генев, Кевин Янсон (72 – Антоан Бароан), Дилан Мертенс, Емануел Току, Реда Рабей (85 – Димитър Тонев), Николай Минков (75 – Филип Филипов), Па Конате, Тодор Неделев, Маркиньос

ЛУДОГОРЕЦ: Кристиан Кахлина, Сисиньо, Игор Пластун, Жосуе Са, Жордан Икоко, Клод Гонзалвеш, Алекс Сантана (90+1 – Стефан Баджи), Доминик Янков (46 – Мануел Шоу), Мавис Чибота (87 – Шакил Пинас), Кирил Десподов (72 – Бернард Текпетей), Пиерос Сотириу (72 – Елвис Ману)

Жълти картониПа Конате, Дилан Мартенс,  (Ботев); Алекс Сантана (Лудогорец).

Червени картони: Дилан Мартенс (Ботев)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *