“Лудогорец” аут от Европа след инфарктен мач и дузпи с “Андерлехт”

Рулетката на дузпите не позволи на Лудогорец да продължи напред в европейските клубни турнири. Тимът от Разград загуби с 1:2 от Андерлехт при визитата си на „Лото Парк“, но победата с 1:0 в Разград прати мача в продължения, след които и дузпи.

Франко Русо си вкара автогол в 13-ата минута и даде аванс на домакините, а Яри Варшаанен удвои актива на Андерлехт в 68-ата. Радостта на домакините трая кратко, тъй като в 71-ата Игор Тиаго намали и изравни резултата от двата мача. Мачът влезе в продължения, където драмата стана още по-голяма, след като Якуб Пьотровски беше изгонен с червен картон в първото продължение и „орлите“ трябваше да доиграят до дузпите с 10 човека.

При тях родният шампион пропусна първите си три изпълнения, след като вратарят на домакините – Вербруген, направи три спасявания, които пратиха Андерлехт напред в турнира, докато Лудогорец остава да се бори за efbet Лига и Купата на България.

Около 1200 български привърженици бяха заели местата си на изпълнения до краен предел “Лото Парк”, за да подкрепят “орлите” в тази среща.

Още във втората минута разградчани имаха шанс да открият резултата. Лудогорец създаде чисто голово положение чрез Фон Витри. Той напредна отдясно и подаде за Игор Тиаго, който продължи към Десподов. Капитанът на българите центрира за Текпетей, който спря топката, но беше прекалено разсеян и кълбото отиде в ръцете на Вербруген.

Лудогорец продължи с натиска си при визитата в Брюксел и в седмата минута Недялков се понесе по левия бек и нахлу в наказателното поле на “кралския” белгийски клуб. Последва центриране, ала Ян Вертонген изчисти напред. В 11-ата Аслак Фон Витри получи медицинска помощ от лекарския щаб на Лудогорец, която на практика го извади от терена. На негово място влезе новото попълнение при “орлите” – Гонсало Авила – Пипа.

За съжаление на Лудогорец, именно през зоната на Пипа падна първото попадение в срещата. Топката беше пратена вляво по нападението на домакините и Амузу надигра Пипа, след което прати центриране към Слимани. Опитният стрелец шутира и след рикошет откри резултата – 1:0 за Андерлехт.

Нервите на “Лото Парк” се опънаха между двата отбора и в 16-ата Нареси и Стройкенс се сдърпаха в половината на Андерлехт, което доведе до жълти картони за двамата от рефера Зийберт.

В 22-ата минута Лудогорец реализира гол, който беше отменен поради засада. Текпетей шутира от дъгата на наказателното поле, а топката се отби в белгийската греда и се върна към Франко Русо. Испанецът я вкара, ала беше в положение на засада. Десет след това домакините направиха отлична ситуация за гол, но Серджио Падт с блестяща намеса спаси Лудогорец. Слимани изведе чудесно вдясно Марио Стройкенс, който стреля, ала Падт с тяло блокира опасния удар на халфа на белгийците.

Три минути преди края на първата част Текпетей беше изведен вдясно от Нонато и ганаецът центрира, но право в ръцете на искания от Ливърпул вратар – Вербруген.

На почивката Шимунджа смени Текпетей със Спас Делев. Второто полувреме стартира с два шанса за българите. Първо след центъра Игор Тиаго стреля по диагонала, но отбраната на Андерлехт прати топката в ъглов удар. След него пък Кирил Десподов даде на близката греда, където Антон Недялков атакува необезпокоявано с глава, но не уцели вратата.

Лудогорец продължи да напада повече в първите минути от втората част, докато “лилаво-белите” бяха изчакваха на контранападения. В 54-ата Педро Нареси изведе добре Тиаго вдясно на наказателното поле на домакините и той стреля, но ударът на бразилеца мина край вратата на Вербруген.

В 59-ата Пьотровски опита амбициозен удар от разстояние, ала доста неточен. Секунди след това Недялков пусна вдясно за Пипа. Бразилецът продължи напред за Десподов, който стреля от движение по диагонала, но прати топката във външната част от мрежата на домакина. В 61-ата Кристиан Арнстад стреля от средна дистанция, но също не беше достатъчно акуратен в изстрела си.

В 68-ата минута домакините удвоиха преднината си, след като Яри Вершаарен се понесе вдясно и стреля. Падт блокира удара му, но за втори път с помощта на рикошет топката влетя в българската врата – 2:0. Радостта на домакините обаче не трая особено дълго, след като в 71-ата родният шампион намали пасива си. По подобие на първия мач между двата тима в Разград Десподов даде отдясно към Игор Тиаго, който в този случай с крак прати кълбото зад Вербруген – 2:1.

Четвърт час преди края Струйкенс беше “забравен” от отбраната на Лудогорец в наказателното поле и стреля с глава, но прекалено слабо и Падт спаси. В 78-ата Нонато излезе, за да бъде сменен от Доминик Янков. С този си ход Шимунджа промени схемата на Лудогорец на 5–2-1-2, а минута по-късно Зийберт подмина чист фал на Ян Вертонген срещу Десподов, който оставаше очи в очи с Вербруген.

В 81-ата Пьотровски сбърка подаване напред, а топката стигна до Струйкенс. Той опита удар по диагонала, но Падт с две ръце запрати кълбото в ъглов удар. Три преди края Пипа направи поредната си грешка в срещата, която можеше да доведе до гол. Бенито Раман отне и стреля, топката пак рикошира в крак на бранител на “орлите”, и удари напречната греда.

Високата преса на Андерлехт продължи, а в 90-ата минута Брайън Ример вкара трети нападел в лицето на Лиор Рафаилов. В добавеното време на срещата удар на Арнстад беше спасен от Падт. Реферът Зийберт свири край на второто полувреме и с общ резултат от 2:2 мачът влезе в продължения.

Още със старта на първото продължение Тисера шутира опасно към вратата на Вербруген, но той спаси, а при добавката Десподов не вкара, след което беше маркирана засада на аржентинеца. Четири след това пък Тисера и Янков комбинираха отлично на двойно, а вторият пусна пас към Десподов. Той стреля с левия крак, но не уцели вратата.

В 107-ата минута реферът Зийберт изгони Якуб Пьотровски, който вече получи един през първото полувреме и Лудогорец останаха с 10 човека. След фала Драйер стреля в стената на “орлите”. В 101-ата Рафаилов стреля опасно към българската врата. Топката премина Падт, но Нареси с гърди изби преди да влезе във вратата на разградчани.

Удар от дистанция на Рафаилов пък срещна рекламните пана зад вратата на Лудогорец. В 109-ата пък Лудогорец изпълни корнер, но Андерлехт пое топката на контраатака, а опасният удар на Дрейер не беше точен. Четири след това пък удар на Вершаарен беше париран от Падт, а Лудогорец логично се върна в защита с оглед липсата на един играч на терена.

В 115-ата от второто продължение Доминик Янков слаломира през няколко бранители на Андерлехт и пусна за Клод Гонсалвеш, който стреля, но Вертонген с тяло блокира удара му. Малко след това Спас Делев можеше да атакува домакинската врата, но отбраната на Андерлехт се справи.

Това беше и последното нещо в мача, а срещата се реши след дузпи. При първото изпълнение Пипа застана зад топката и стреля много слабо в долния десен ъгъл, за да спаси вратаря на Андерлехт. След това Рафаелов беше точен за домакините. Доминик Янков от Лудогорец също пропусна, след като Вербруген спаси. Ян Вертоген също се разписа за Андерлехт, за да направи резултата 2:0. Педро Нареси направи трети пропуск след това, а Андерлехт вкара своята дузпа и Лудогорец отпадна от Лигата на конференциите.

АНДЕРЛЕХТ – ЛУДОГОРЕЦ 2:1 (0:1 общ резултат) (3:0 при дузпите)

1:0 Русо (13-автогол)

2:0 Варшанен (68)

2:1 Тиаго (71)

АНДЕРЛЕХТ: 16. Барт Вербруген, 54. Килиан Сардела, 14. Ян Вертонген, 5. Муса Н’Диайе – 36. Андерс Дрейер, 61. Кристиан Арнстад 🟡, 21. Амаду Диавара, 10. Яри Вершаарен – 29. Марио Струйкенс 🟡, 13. Ислам Слимани, 7. Франсис Амузу

Резерви: 30. Хендрик ван Кромбрюге, 9. Бенито Раман, 11. Лиор Рафаелов 🟡, 18. Маджийд Ашимеру, 23. Хенрик Белман, 24. Абдулразак Ишак, 25. Адриен Требел, 27. Ноа Садики, 32. Нилсон Ангуло, 47. Лукас Лисенс, 71. Тео Леони, 76. Лукас Стасин

старши треньор: Брайън Ример

Лудогорец: 1. Серджио Падт – 16. Аслак фон Витри, 32. Игор Пластун, 22. Франко Русо 🟡, 3. Антон Недялков – 30. Педро Нареси 🟡, 6. Якуб Пьотровски 🟡 – 37. Бърнард Текпетей, 20. Нонато, 11. Кирил Десподов – 9. Игор Тиаго

Резерви: 12. Симон Слуга, 67. Дамян Христов, 2. Пипа 🟡, 5. Георги Терзиев, 8. Клод Гонзалвеш, 10. Матиас Тисера 🟡, 14. Дени Групер, 17. Жоржиньо, 64. Доминик Янков, 90. Спас Делев

Старши треньор: Анте Шимунджа

съдия: Даниел Зиберт (Германия)

Източник: Gong.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *