Лихварят от Исперих остава в ареста, според съда има опасност да влияе на свидетели

Окръжен съд Разград взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Христо И, обвиняем за притежание на наркотици и незаконна лихварска дейност. 46-годишният мъж не е криминално проявен и не е осъждан. Това съобщават от пресцентъра на съда.

В хода на образувано през месец август досъдебно производство, на 8 декември около 11.00 часа управляваният от Христо автомобил „БМВ 530“ е спрян по улица „Искър“ в Исперих. При извършеното претърсване в колата са намерени и иззети 0,8 грама прахообразно вещество, което при тестване реагира на „опиат“ – престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от НК. Под ръководството на Районна прокуратура Исперих са претърсени жилища и автомобили в Исперих и Русе. Иззети са множество документи, сред които и такива удостоверяващи собственост на вещи /автомобили и имоти/, пари в различни валути, тефтери, в които са водени записки на паричния поток, дебитни карти и банкови документи, уличаващи мъжа в извършване на престъпление по чл.252, ал.1 от НК – лихварство.

От държавното обвинение акцентираха, че в хода на производството пред съдия са разпитани 10 свидетели. Според показанията им може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен и към двете престъпления.Въпреки че обвиняемият е с чисто съдебно минало, той е личност с изключително висока степен на обществена опасност, заяви в съдебната зала прокурорът по делото и поиска най-тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“.

Защитникът на Христо И. пледира, че и по-лека мярка като „домашен арест“ или „подписка“ би постигнала същия ефект.

Съдът след като се запозна с всички събрани до момента доказателства счете, че са налице достатъчно данни, въз основа на които може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършването на престъплението по чл. 252, ал.1 НК – лихварство. Налице са данни за извършено престъпление по чл. 354а, ал.3, т.1 НК, но са недостатъчни за съпричастност към деянието, заключи съдът. И за двете престъпления законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“.

Съдът прецени, че няма реален риск обвиняемият да се укрие. Има опасност обаче Христо И. да окаже влияние на свидетели, разпитвани в хода на досъдебното производство и на такива, които предстои да бъдат разпитани, прецени съдът. Този извод се извежда от факта, че в част от събраните гласни доказателства има данни за заплахи за физическа саморазправа. Има и данни, че обвиняемият познава лица, които през годините са упражнявали силови спортове.

Окръжен съд Разград счете, че само мярка за неотклонение „задържане под стража“ би обезпечила участието на 46-годишния исперихчанин в досъдебното производство.

Определението може да бъде обжалвано или протестирано пред Варненския апелативен съд в 3-дневен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *