Лихвари и крадци на дърва арестуваха в Китанчево, и още куп нарушения на Закона за движението

Баща и син лихвари са сред задържаните по време на специализираната полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в Китанчево. Това съобщиха на съвместна пресконференция окръжният прокурор Тихомир Тодоров и директорът на ОДМВР главен комисар Ивайло Йовчев.

За незаконно лихварство и пране на пари е досъдебното производство, образувано срещу 46-годишния Станимир Серафимов и сина му, който е известен с фамилията Гюров. Основно действащо лице в лихварския бизнес е бащата, затова за него ще бъде поискано от съда постоянно задържане под стража, а синът, който е млад, без провинения досега, а и здравословното му състояние не позволява задържане – счупена му е ръката – е задържан за 24 часа. Данните на служителите на реда са, че лихварската дейност е развивана най-малко от 2 години. Открити са множество предмети, както и около 20 000 лева в различна валута. Иззети са 13 автомобила, които били на импровизиран паркинг на поляна край Китанчево, те служели за обезпечение на заемите, освен тях фамилията има общо 6 коли, които също са иззети. Открита са още и златни накити с общо тегло около половин килограм, за тях не е ясно дали са част от обезпечение на кредити или са със закупуването им е извършвано пране на пари. Лихвите, срещу които бащата давал пари, били съобразно възможностите на кредитополучателите – най-често между 20 и 30%. По досъдебното производство са разпитани четирима кредитополучатели.

Официалното занимание на фамилията е животновъдство, от решение на комисия за разпределение на мели и пасища в Община Исперих от месец април става ясно, че Станимир Серафимов има 137 броя пасищни животни и по тази причина са му предоставени 162 дка пасища. На разследващите той обяснил, че намерените пари са от продажба на агнета. „Трябва да са били златни тези агнета“ – коментира иронично окръжният прокурор Тихомир Тодоров.

Освен на 6 коли фамилията е собственик на 3 къщи в Китанчево, апартамент в Исперих и 8 дка земеделски земи. Предстои от съда да се иска разкриване на банкова тайна за сметките им.

Синът е с чисто съдебно минало, бащата е реабилитиран, през 2001 г. е разследван за едро хулиганство.

В специализираната операция  днес от 7,00 до 13,00 ч. са участвали 73 служители, включително 15 жандармеристи. Те са проверили 806 лица и 521 МПС-та. Установили са 45 нарушения на Закона за движението, съставили са 25 фиша и 20 акта. Прекратена е регистрацията на едно МПС, образувани са 2 досъдебни производства и една проверка. Задържаните са четирима.

Освен лихварите са арестувани и двама съпричастни към кражба на дърва.

Това е третата специализирана операция срещу битовата престъпност в по-малките населени места, която от началото на годината осъществяват разградските полиция и прокуратура, няма да е последната – ангажираха се ръководителите на двете структури. Даже обсъдиха следващата да се случи до края на месеца.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *