Лало Кирилов: Кабинетът трябва да подаде оставка, за да влязат институциите в ролята си

Нова правителство трябва да подаде оставка, категоричен бе депутатът от „БСП за България“ Лало Кирилов при участието си по телевизия „Канал 3“. Той подчерта, че целта не е президентът да получи възможност за съставянето на служебен кабинет, а провеждането на нови избори, които да спомогнат за възвръщането на институционалността в държавата. Според Кирилов в момента институциите не са уплътнени с правомощия, а един човек – премиерът – решава всичко, или поне се опитва да изглежда така.

Депутатът подчерта, че хората са уморени и искат край на 10-годишния популизъм на Бойко Борисов и нов модел на управление, това доказват и протестите срещу кабинета. Бойко Борисов е узурпирал властта еднолично, категоричен бе Кирилов. Той добави, че дори парламентарната група на ГЕРБ не си позволява да изразява различно мнение от председателя си. “Там няма никакви обсъждания, само се казва какво да се гласува”, посочи социалистът.

Кирилов заяви, че в момента правителството и мнозинството са доста нестабилни, затова е обнадежден, че внесеният от БСП пети вот на недоверие срещу кабинета ще мине. Този път мотивите за вота обхващат целия период на управлението на ГЕРБ. „Посочени са фундаментите, които създават условия за корупция, не говорим за казуистика, защото имаме много примери за корупционни скандали“, посочи депутатът от опозицията. Кирилов напомни, че за 10 години този проблем съществува на всяко управленско ниво – от Министерския съвет до общинските ръководства.

От БСП изобличават начина, по който се правят закони и назначенията, които спомагат или създават условия за корупция. Законодателството дава възможност за тълкувания от прилагащия орган и всеки може да си скрива доходите, каза Кирилов, посочвайки за пример скандала с изгубените от държавата 700 млн. лв. от данъци на Васил Божков. Той посочи, че Александър Паунов не е отрекъл разговорите си с Божков и е напуснал групата на „БСП за България“ заради скандала, докато финансовият министър Владислав Горанов не е направил нищо, макар да не е отрекъл срещите с обвиняемия бизнесмен.

БСП ще реши с кого ще се коалира при евентуална победа на предстоящите парламентарни избори след като стане ясно кои партии ще влязат в НС. Според Лало Кирилов в момента политическият терен е много фрагментиран и още нищо не е ясно. Голяма част от тези, които се опитват да яхнат протеста, няма да бъдат там, прогнозира той. Според него „Демократична България“ няма да влезе в парламента, колкото и да се надява да последва съдбата на СДС и поведението му от 1997 г. „БСП не може да е рамо до рамо с такива хора, те са пещерни антикомунисти, такава е реториката на цялата формация на Христо Иванов“, категоричен бе народният представител.

Кирилов смята, че БСП се нуждае от ново ръководство, за да е реална алтернатива на ГЕРБ. Неговият избор за председател на партията е Красимир Янков.

Източник: www.novapress.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *