Къщите музеи се напълниха и огласиха от аплодисменти в първата от „Белите нощи на Разград”

Напълниха се къщите музеи в Разград и се огласиха от аплодисментите на любителите на различните видове изкуства в първата от двете „Бели нощи на Разград”. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

По традиция фестивалът на материалното и нематериалното културно наследство започна от Художествената галерия „Проф. Илия Петров”, която е със статут на музей. Символичен домакин  в нея бе ЦПЛР Център за работа с деца, в който малките жители на града правят своите първи стъпки в различните видове изкуства. Какво са научили в градинката пред галерията показаха една млада певица и усмихнатите разградски мажоретки.  Гласовитото изпълнение на Жанет Мари Кръстева от Класа по поп пеене с ръководител Свилена Дечева събра още зрители, а момичетата от Градския мажоретен състав с ръководител Емилия Борисова представиха танци с различни уреди, като не пропуснаха и коронния си номер – танц с огън. Публиката на детските изпълнения бе поканена да разгледа галерията, където отскоро е подредена изложбата от последния пленер „Мистика и реалност”.

В къща музей „Станка и Никола Икономови” посетителите бяха посрещани с бяло сладко, там символичен домакин бе Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”, а скъп гост на Разград – писателката Неда Антонова.  Темата на разговора с нея бе „Силните жени в историята и духовния живот на българите“. Пред  разградските си почитатели Неда Антонова разказа за три българки от историческото минало, чието поведение представя най-ярко духовната сила на българките пред вековете – Тамара Мария Шишман, която е била жена на султан Мурад и е имала силно влияние над управника на Османската империя; Венета Ботева – съпругата на Христо Ботев, която всеотдайно е подкрепяла съпруга си в живота и в героичната му смърт; както и Людмила Живкова, която по думите на Неда Антонова е отворила България за света. Неда Антонова призна, че малко е знаела за Станка Николица Спасо-Еленина, но след като научи повече за съдбата й от правнучката й Теменуга Иванова, бе категорична, че разградчанката с напредничави за времето си възгледи е също сред доказателствата за духовната сила на българката. В публиката бе и праправнучката на Станка Николица Ана Иванова, която се оказа, че работи в книжарница „Хеликон” и сред книгите, които продава, са и творбите на Неда Антонова.

Младостта на Разград представи артистични умения в къща музей „Анание Явашов”. Символичен домакин там бе НЧ”Развитие 1869” с Младежка формация за театър „Импулс” с ръководител Веселин Керемедчиев. С представяне на мултимедийната презентация с културните акценти от живота на стария Разград и ролята на Анание Явашов в него публиката в препълнения двор на къщата музей се пренесе във времето, в което е живял акад. Явашов – втората половина на 19 – началото на 20-ти век. За това допринесоха и вестникарски материали за културния и обществения живот в Разград, излезли в пловдивски вестник и във вестник „Славяни”. Сред новите любопитни факти, които повечето зрители научиха в къщата музей, бе този, че в Разград е създаден първият в страната затворнически театър, който в периода 1926-1929 г. дори е гастролирал в други райони. Младите театрални представиха две свои постановки. Дебют пред публика направиха най-новите актьори на Веселин Керемедчиев – Яна и Мартин развеселиха публиката с откъс от „Има ли смисъл да утепваме мечка”. За пръв път на нестандартната сцена в къщата музей „Анание Явашов”, като част от която за целите на актьорското майсторство бе използвано и едно от сенчестите дървета, бе представен и най-новият спектакъл на „Импулс” „Смоковете” по радиопиеса на Йордан Радичков.

Капанският ансамбъл бе символичен домакин в следващата спирка от „Белите нощи” – Етнографския музей. Както повеляват традициите в нощта срещу Еновден, там бяха спазени всички ритуали за празника на билките – на влизане всички минаха под венец от билки и си откъснаха от него стръкче, получиха и китка от билки, вързани с червен конец, а възрастните – и по глътка пелин. Във възстановката на обреда „Еньова буля”, с който се предсказва коя мома за какъв момък ще се ожени, участваха самодейци от НЧ”Напредък 1901” – Колектив за изворен фолклор и Детска танцова студия „Капанче” с ръководители Илонка Занкова и Илиян Илиев. Капанският ансамбъл също представи традиционни за Еньовден песни и танци. Запален бе и ритуалният огън, около който се събраха всички и се хванаха за ръце. Всеки, който пожела, отнесе в дома си въгленче от еньовденския огън.

Първата от двете „Бели нощи” завърши в двора на къща музей „Димитър Ненов”, където символичен домакин бе Театрално-музикален център-Разград с квартет от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” и изпълнителите от трупата „Назъм Хикмет”. Темата на вечерта бе „Турският фолклор в културното и духовното наследство на Разград“. В музикално-танцов спектакъл се преплитаха мотиви от български и турски фолклор, а между изпълненията певците и танцьорите припомняха и исторически факти и легенди – за бунта на Шейх Бедреддин, който е проповядвал равенство между хората, за Майстор Манол, за Мидхат паша, за майстора на Часовниковата кула и Мюкере ханъм.

Фестивалът „Белите нощи на Разград” продължава и в петък, но в Археологическия резерват „Абритус”. За пръв път на първи етаж в Интерактивния музей ще бъде изложен скелет на наш съгражданин от преди 7 хиляди години. Той е открит през 2016 г. в село Каменово при разкопки, извършвани от няколко години в този район от археолози от НАИМ при БАН, РИМ-Русе и РИМ-Разград. Откритото тяло е на мъж, силно свит наляво в ембрионална поза, с глава на североизток, държи в ръцете си бойна каменна брадва-чук. В гроба е намерен и спондилус – мида, използвана преди хилядолетия за изработка на накити. При разкопките е изваден във вида, в който е намерен, целият гроб, досега е съхраняван в Каменово, за пръв път се представя в Разград. Учените са установили, че находката е от каменно-медната епоха, от преди близо 7000 години.

На втория етаж на Интерактивния музей на Абритус посетителите ще могат да видят ценности от друга далечна епоха – Боровското съкровище от IV в. пр.н.е. Експозицията на Регионален исторически музей-Русе гостува само в този ден в Разград. Боровското съкровище е тракийско, включва 5 красиви сребърни съда с позлата – три ритона, каничка-ритон и разлата купа.

Интерактивният музей ще е отворен за посещения от 19,30 до 21,00 ч.

Новият момент във фестивала „Белите нощи на Разград“ е награждаването на победителя в първия Национален литературен конкурс за драматургия „Антон Страшимиров“. Конкурсът се организира от Община Разград съвместно със Съюза на българските писатели, на заседание вчера петчленна комисия определи за победител Банко П.Банков от София с творбата му „Недописана страница”. Церемонията по награждаването ще се проведе на Вила „Урбана“ на Абритус от 21,30 ч., а след нея започва танцовият спектакъл на Ансамбъл „Чинари“ „Мистичен ритъм“.

Още снимки от първата от “Белите нощи на Разград” вижте ТУК.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *