Край Белинци и Пчелина са новите случаи на АЧС

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен откри заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия, а заместник областният управител Евгени Драганов ръководи работната му част. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

На заседанието д-р Юлиян Йорданов от ОДБХ-Разград представи информация за разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в страната. През последната седмица новите случаи в страната са общо 9, от които 2 са на диви свине в Разградска област – на територията на ТП ДГС“Сеслав“-Кубрат в землищата на самуилското село Пчелина и исперихското Белинци.

Във връзка с тези случаи са издадени заповеди на Изпълнителния директор на БАБХ и на директора на Регионалната дирекция по горите-Русе. С тях се ограничава достъпът до горски територии в подзона А – 3-километровата зона около установените случаи. В момента там не се извършват никакви дърводобивни дейности – увери директорът на ДГС“Сеслав“ инж. Тони Димитров. Той съобщи, че е спазено и друго от изискванията – поставени са табели за обозначаване на подзоната. Заповедта на директора на РДГ-Русе трябва да бъде поставена и на интернет страниците и информационните табла на институциите, които имат отношение към изпълнението й.

На заседанието бе обсъдено и изпълнението на изискването общините да осигурят терени за трупни ями за умрели от заболяването животни. Все още не са го спазили общините Кубрат, Завет и Самуил, останалите четири общини са подготвили необходимите терени.

На заседанието бяха обсъдени и предстоящите промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност във връзка с регистрацията на личните стопанства.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *