Кметът на среща в регионалното министерство за ВиК-сектора

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев участва днес в среща на ръководството на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) в Министерството на регионалното развитие и благоустройство по повод Закона за ВиК – съобщавато т пресслужбата на местната управа.

На нея по информация от пресцентъра на НСОРБ министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пое ангажимент да бъде подготвен нов проект на закон за водоснабдяването и канализацията. Той изрази мотивите на ведомството за необходимостта от нова нормативна рамка пред представители на ръководството на НСОРБ и изслуша аргументите на кметовете за недостатъците на публикувания за пореден път за обществено обсъждане проект на Закон, срещу който НСОРБ основателно възразява още от 2020 г.

Министър Шишков призна, че не храни надежди този вариант на проектозакона да бъде внесен в Народното събрание, предвид острите негативни становища, получени от преобладаваща част от заинтересованите страни и отговорните институции и очевидните проблеми, които провокират предложените от ведомството текстове.

Заместник-председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Троян Донка Михайлова припомни хронологията на всички опити, заложените и в сегашния законопроект текстове, да бъдат прокарани и информира министър Шишков, че представители на общините не са били канени за участие в заседания на формираната работна група, нито са били запознати със заключенията от работата й, макар, че в  публикувания пакет от документи тези факти са пропуснати.

„Този законопроект е тежък удар върху местното самоуправление. Той ни лишава от правото да управляваме собствеността си и не на последно място – изземва правомощията на общинските съвети да вземат решения по отношение на управлението на собствеността на общината“, подчерта Донка Михайлова. Тя изрази общата тревога на местната власт, свързана с прокарваните със законопроекта изменения:

  • предпоставеното повишаване цената на водата за потребителите, независимо от ефективността на дружеството и начина на водоснабдяване;
  • неспазването на законовото изискване за извършване на анализ и предварителна оценка на въздействието на предлаганите промени.

Кметовете на общини, които взеха участие в срещата с регионалния министър, поставиха категорично следните искания:

  • Законът, в този му вид, да не бъде внасян за разглеждане в Народното събрание;
  • Да бъде направен сериозен анализ на системата на ВиК от гледна точка на интереса на българските граждани и със зачитане правата на българските общините.
  • Да бъде създадена междуведомствена работна група за изработване на нов Закон

Проблемите в сектора на водоснабдяването и канализацията са толкова сериозни, че решаването им не е по силите нито на самите дружества, нито на Асоциациите, нито на общините, нито на държавата самостоятелно, сподели министърът на регионалното развитие и благоустройството. Според него основният мотив на МРРБ да настоява в този момент темата да бъде включена в дневния ред на Парламента е възможността в следващите години за обновяване на инфраструктурата да бъде използван европейски ресурс, като той, категоричен е министърът, няма да бъде достатъчен. Работата на парче досега не решава проблемите в сектора, затова, според него, е необходимо намирането на разумен баланс. „Законът, със сигурност, трябва да бъде направен като философия така, че да може да гарантира и ролята на държавата като държавна политика. Общините няма да могат да се справят сами с тежкия проблем в сектора. Ако без държавата ВиК дружествата или общините трябва да плащат за цялата инфраструктура, която трябва да се ремонтира или изгради отново, цената на водата ще бъде непосилна за гражданите“, сподели по време на срещата министър Шишков и допълни: „Тази яма /водоснабдяването и канализацията/ е по-голяма от темата с пътищата. Просто не говорим за проблема, защото е под земята и не го виждаме“. Той изрази надежда, че има механизми, с които да бъде определена ролята на държавата така, че тя да поеме както своята отговорност, така и да може повече да помага, отколкото да пречи. Да управляваш този сектор, означава да инвестираш в него, но и да търсиш резултати за вложенията, заяви арх. Иван Шишков пред кметовете. Що се отнася до работата на ВиК Холдинга, министърът беше категоричен: „ВиК холдингът не работи, защото е банка – дава кредити на дружествата“.

Министър Шишков прие предложението на НСОРБ да бъде формирана работна група, която да започне работа по нов проект на закона за ВиК, така, че регулацията да позволи на системата да работи добре за всички. Освен стабилизирането на ВиК операторите, той насочи вниманието и към необлагодетелстваните от природни ресурси общини, за които ВиК услугите не бива да станат скъпа привилегия. Министърът покани НСОРБ да излъчи необходимия брой участници за включване в работната група, като обърна внимание, че е добре те да представляват общини с различен профил – общини със самостоятелни общински дружества и такива, които са ги влели в Асоциациите, с обновена и амортизирана инфраструктура, с различни източници на ресурс и т.н.

Представителите на НСОРБ в работния формат, който ще анализира обстойно проблемните моменти в проектозакона за ВиК и ще разработи новия проект на закона ще бъдат изпратени на министъра на регионалното развитие и благоустройството в понеделник /9 януари 2023 г./ и ще бъдат публикувани на сайта на НСОРБ.

На срещата с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков присъстваха: Донка Михайлова, заместник-председател на УС на НСОРБ и кмет на община Троян, Димитър Бръчков, член на УС на НСОРБ и кмет на община Петрич, Никола Белишки, член на УС на НСОРБ и кмет на община Панагюрище, д-р Емил Кабаиванов, член на УС на НСОРБ и кмет на община Карлово,  Радослав Ревански, член на УС на НСОРБ и кмет на община Белица, Денчо Бояджиев, председател на КС на НСОРБ и кмет на община Разград, Неби Бозов, член на КС на НСОРБ и кмет на община Сърница, Петър Паунов, член на КС на НСОРБ и кмет на община Кюстендил, Васко Стоилков, кмет на община Сливница и член на КС на НСОРБ, инж. Ангел Джоргов, заместник-кмет на Столична община, Благой Дончев, заместник-кмет на община Сандански, Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ и Десислава Стойкова, юрисконсулт в НСОРБ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *