Кандидат-депутати от „Демократична България“ дариха кръв за животоспасяване в Световния ден на доброволния кръводарител

Кандидати за народни представители от листата на Коалиция „Демократична България-Обединение“ за Разградски регион отбелязаха Световния ден на доброволния кръводарител – 14 юни – с даряване на кръв в помощ на нуждаещи се от животоспасяване. Те посетиха Кръвния център в МБАЛ“Св. Иван Рилски“-Разград и се включиха в дарителска акция.

„Това е знак към обществото да има по-голямо доверие в кръводаряването, тъй като едва една четвърт от кръвопреливанията в България са с дарена от доброволци кръв, докато процентът в развитите страни, към които се стремим да се приобщим, е много по-голям. Това е чисто човешки акт, не е обвързан с политика, а пример за хората да използват възможностите да помагат на нуждаещите да спасяват животи.“ – заяви водачът на листата с 23 в бюлетината за избор на народни представители в 46-тото Народно събрание Иво Димитров.

 

Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец и Международното дружество за кръвопреливане. За пръв път е отбелязан през 2004 година.

Световният ден на доброволния кръводарител има за цел да популяризира значението на доброволното кръводаряване и да отдаде дължимото на даряването на кръв от безвъзмездни кръводарители, които ежедневно спасяват живота на хиляди нуждаещи се хора. Денят се отбелязва в цял свят вече 11-а поредна година на 14 юни – рожденият ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, откривател на системата за класификация на кръвните групи “АВО”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *