Кандидатите за депутати понамаляха: 110 мераклии за 4 места

Понамалели са кандидатите за депутати от Разградски регион – става ясно при сравняване на данните от регистрите на Районните избирателни комисии изборите за 45-то Народно събрание и за 46-то.

Докато преди месец бяха 124, сега са 110. По-малко са и регистрираните партии, но те са по-малко и на национално ниво. Преди два месеца всичките регистрирани в ЦИК 30 партии регистрираха листи и в Разград, а сега от 23-те национално регистрирани една – ПП”ПОДЕМ” – пренебрегна региона и няма листа тук.

7 от партиите имат пълни листи – от по 8 човека. Прави впечатление, че 3 от тях не са парламентарно представени в последния парламент, а две от парламентарно представените – ИТН и ИСМВ – са с по-къси листи – съответно 7 и 6. Седемчленните листи са две, шестчленната е една, четиричленните – 4, тричленните – 3, двучленните – 4, а едночленната е само една, преди 2 месеца едночленни са били 3 листи.

Запазва се дамското присъствие в листите, жените кандидати за депутати са 37 или са 33,64% от общия брой, за 4 април са били 35%. Седем от дамите са водачи на листи, три от тях – на парламентарно представени партии с реални шансове да бъдат избрани. Мнозинство дамите имат в листите на ИТН и  „НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА – КОД, БЗНС, БДФ, СЕК – 4 срещу 3, а паритет – в ГЕРБ и БСП – 4 на 4 и в ИСМВ – 3 на 3.

За едно място в Разградски регион се борят почти 28 човека – 27,5, а преди 2 месеца са били по 31.

От РИК-Разград съобщават, че общият брой на избирателите, които могат да упражнят вота си в изборния ден, по предварителни избирателни списъци в областта са 135 595 души, което е с 344 души по-малко от предходните редовни избори за народни представители, произвели се на 4 април т.г.

Образуваните със заповеди на седемте кметове на общини в областта секции са 193 на брой, от които 57 с 7-членен състав /за секции с под 500 избиратели/ и 136 с 9-членен състав /за секции с над 500 избиратели/. В Осемнадесети избирателен район за изборния ден ще бъдат ангажирани 1623 членове на СИК, извън избирателните секции, които впоследствие ще бъдат разкрити в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в избирателните секции в местата за лишаване от свобода и за задържане.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *