Каменар потъна в боклуци, местните виждат политика, кметът на Лозница потърси помощ от Кубрат и Цар Калоян

Лознишкото село Каменар потъна в боклуци – оплака се пред медиите кметът на населеното място Левен Емилианов. По думите му трета седмица не е минавал сметосъбиращия камион в селото и контейнерите са препълнени, в селото са излезли плъхове, кучета разнасят боклука. Във време на световна пандемия местните хора се притесняват за здравето си, а най-вече за децата си, 30 от тях всяка сутрин пътуват до средищното училище в Гороцвет.

Емилианов вижда политически мотиви в ситуацията. Той е единственият кмет на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) в община Лозница, общинският кмет и почти всички останали селски кметове са от ДПС. Жителите на Каменар не трябва да страдат от различията в политическите възгледи и да се изоставя селото, призовавам общинския кмет Севгин Шукри да се вземат мерки, за да се нормализира ситуацията – казва Левен Емилианов.

Той обяснява, че в другите села се почиства редовно, а на неговите въпроси защо камионът не идва в Каменар от община Лозница обяснявали, че камионът се е счупил и ще дойдат да почистят след месец.

Емилианов съобщи още, че с лични средства е закупил 100 чувала, които ще раздаде на съселяните си, за да събират в тях боклука.

Засега местните хора не обмислят по-сериозни действия, с които да покажат недоволството си от неспазване на ангажимента на общината.

Няма никакви политически мотиви – категоричен бе общинският кмет Севгин Шукри пред Разград24/7, но призна че в момента има проблем със сметосъбирането. Той обясни, че дейността се извършва Община Лозница с 2 камиона, които всяка седмица посещават населените места. В момента обаче единият е на сервиз за ремонт, а другият е ангажиран с извозване на боклука от нерегламентираните сметища в общината, което се извършва в спазване предписание на РИОСВ-Русе. Не само в Каменар, а във всички селища в общината има забавяне на графика – призна Шукри. Редовно се почиства само в централната част на Лозница. Общинският кмет увери, че в момента, в който счупеният камион излезе от ремонт, а другият приключи работата си по нерегламентираните сметища, редовното събиране на боклука ще бъде възстановено, очаква се това да се случи до 3-4 дни.

По-късно Севгин Шукри допълни, че две съседни общини са поели ангажимент да му окажат съдействие. От утре, 8 октомври, Община Кубрат и Община Цар Калоян предоставят по един камион за сметосъбиране на боклука из населените места в Лознишко.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *