Кална вода потече от чешмите в Юпер, от Община Кубрат осигуриха питейна вода на местните на третия ден

Община Кубрат реагира днес на сериозен проблем, оповестен от жители на Юпер в социалните мрежи още в неделя. От чешмите на местните тогава потече кална вода.

Оказа се, че в почивния ден за часове се е излял 45 литра на квадратен метър дъжд, образувал се е солиден водосбор и поради наклона на терена е замърсил остарялата водопроводна система, която на места била компрометирана.

От пресслужбата на Община Кубрат съобщават, че днес проверка на място е извършил общинският кмет Алкин Неби. Той провел разговори с кмета на селото Петър Петров и уверил жителите на Юпер, че Общината ще съдейства с всички сили за нормализирането на ситуацията. Днес бяха осигурени туби с минерална вода и допълнителна водоноска. От прессъобщението не става ясно за какво количество вода става въпрос, от снимките личи, че всеки жител на селото получава по една десетлитрова туба минерална вода.

От пресслужбата допълват, че в присъствието на председателя на Общинския съвет Хюсен Юмеров и зам.-кмета Мирослав Йорданов е направен и оглед на проблемните участъци. Работна група е предприела незабавни мерки по отстраняване на аварията, а днес е извършено и дезинфекциране на резервоара. “Трябва да бъдат взети проби от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и в рамките на 3-4 дни водата няма да става за пиене”, споделил селският кмет. “При нужда за хората ще бъде осигурявана питейна вода, а те трябва да бъдат спокойни”, посочил кубратският градоначалник. “Въпреки направените изкопи и забраздяване на места по проблемните участъци, водата беше много, а такава стихия не може да бъде овладяна”, коментирали жители на селото. На места в селото има затлачени участъци от тиня и кал, проливният дъжд и калните реки допълнително са причинили и щети по уличната настилка. Разчистването на улиците ще започне от утре с осигурена от Общината техника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *