И съдът смята, че в четири исперихски села трябва отново да има избори за кмет

Административен съд-Разград отхвърли жалбите на четирима кметове срещу решения на Общинска избирателна комисия-Исперих за предсрочно прекратяване на пълномощията на местните първенци. Така предсрочните избори в Драгомъж, Райнино, Йонково и Тодорово са все по-близо. Кметовете все още имат опция да обжалват решенията на Административен съд-Разград пред Върховен административен съд, това може да стане в седемдневен срок от съобщаването на решенията на страните по делата. Ако няма жалби или и последната съдебна инстанция потвърди решенията, следва Президентът да насрочи предсрочни избори в четирите села.

Припомняме, че мотивите за отстраняване и на четиримата кметове са идентични: те не са прекратили регистрациите в Търговския регистър на фирмите си, нито са ги прехвърлили в законовия срок от 1 месец след обявяване на изборните резултати.

Синан Нури от Драгомъж, Ислям Хюсеинов от Райнино и Басри Чакъров от Йонково и Бюлент Хасан от Тодорово са прекратили дейностите на фирмите си, но това е станало след указания в закона срок – между 2 месеца и една година по-късно.

Припомняме, че подобно нарушение бе установено и за кмет от община Разград, но то стана скоро след редовните местни избори и кметът на Киченица спечели и предсрочните избори, но от листата на друга политическа сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *