И Стражец се включва в санирането

Община Разград подписа днес 17 партньорски споразумения със Сдружения на собственици за кандидатстване за енергийно обновяване на жилищни сгради – съобщават от пресслужбата на местната управа. 12 от заявленията за участие във финансираното по на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България саниране са подадени чрез професионалните домоуправители Маргарита Иванова и Милена Иванова, а останалите – чрез управителните съвети на Сдруженията.

Заместник-кметът Мирослав Грънчаров уточни, че до крайния регламентиран срок – 10 май – в Община Разград са подадени заявления за 16 сгради в областния център и за една в село Стражец. След тази дата Общинска администрация започна изготвяне на количествено-стойностни сметки за всеки проект, попълване и обработване на документите, нужни за въвеждане в информационната система ИСУН. Въвеждането в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 се извършва и в момента, като крайният срок е 31 май.

Проектите са на обща стойност 13 301 000 лв., най-малкият е за 194 000 лв., а най-големият – за 1 358 000 лв.

Следващият етап от процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап 1“ е класиране на проектите от Министерството на регионалното развитие. Това се извършва по различни критерии, максималният брой точки е 140, а минимумът, за да бъде включен проектът в класиране, е 72. Сред критериите е обща площ на сградата, като 20 точки се дават за сгради с над 5000 кв.м., 18 – за сгради над 4600 кв.м., за такава сграда в Разград е подаден един проект, останалите са за по-малки сгради. Сред основните критерии е и ниво на ангажираност на членовете на етажната собственост, по него максималният брой точки е 25 точки при включване на собствениците на повече от 95% от идеалните части от общите части на етажната собственост. Възможност за повече точки дава и постигнатото ниво на подобрение на жилищната инфраструктура след прилагане на мерките по енергийната ефективност. По него се оценява изпълнението на мерки, допринасящи общия архитектурен облик на града в съответствие с одобрена от общинската администрация наредба/указания. За да могат проектите от Разград се възползват от точки по този критерии, Община Разград разработи проект на Наредба № 31 на Общински съвет Разград за общия архитектурен облик на градската среда в град Разград. Тя вече е публикувана на сайта на Община Разград и се очаква да е влязла в сила при реализацията на следващите етапи от  процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап 1“.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *