И все пак система за мониторинг на въздуха ще има

Три години след като за пръв път бе оповестена идеята за въвеждане на система за мониторинг на въздуха в Разград, стана ясно, че система все пак ще има.

Разград24/7 припомня, че инициативата за поставяне на сензори за отчитане на качеството на въздуха, бе на Областния управител Гюнай Хюсмен. Тя многократно публично бе наричана „популистка” от предишния кмет Валентин Василев и макар да бе осигурено частичното й финансиране от големите разградски фирми, така и не бе внесена на сесия на Общинския съвет в предходния мандат. На днешната сесия същото предложение бе внесено от групата съветници от ГЕРБ, където по азбучен ред първи е Валентин Василев. По време на над тричасовата дискусия неговите съпартийци упорито опитваха да внушат, че става въпрос за нещо съвсем различно – според тях предишното предложение било за една станция, а тяхното касаело система от сензори. Не ги опроверга и самият Гюнай Хюсмен, който присъства на сесията и припомни собствения си принос в опита за намиране на решение на проблема на разградчани с миризмите. Актуализира го с предложение системата да се финансира с отчисленията, които общината получава от глобите, наложени на фирми-нарушителки от РИОСВ-Русе. Заместник-кметът Добрин Добрев уточни обаче, че тези средства са разпределени с одобряването на бюджета и не стигат за дейностите, свързани с опазване на околната среда, та се налага дофинансиране. Интересно предложение направи съветникът от Демократична България Иво Димитров, но съветниците от ГЕРБ дори не участваха в гласуването му. Димитров настоя августовските възнаграждения на общинските съветници да се използват за закупуване на системата за мониторинг. „За” това предложение обаче бяха само 8 съветника. Финансирането така и увисна в решението, тъй като другото предложение бе на Василев – да се използват средства от оперативния резерв на кмета – също не бе одобрено.

След консултации между председателите на групи в Общинския съвет първоначалното предложение за решение претърпя трансформации и с 24 гласа „за” бе одобрен вариант с две точки. С първата се възлага на кмета да създаде комисия, която да проучи системите за мобилни сензори за установяване на замърсителите с цел засичане на параметрите на концентрация на вредни газове и емисии при оптимални финансови ресурси в едномесечен срок от приемане на решението. С втора точка от решението си общинските съветници възлагат на кмета до края на 2020 г. да внедри система от мобилни сензори за измерване качеството на атмосферния въздух, осигуряваща визуализация и съхранение на данните, които да бъдат разположени на общински терени в непосредствена близост до производствените предприятия в индустриалната зона на Разград.

На сесията днес началникът на отдел в РИОСВ-Русе Христо Милков обяви данните от мобилната станция на Изпълнителната агенция по околна среда от замерванията им между 5 и 17 август. В този период е имало 5 денонощия с превишаване на средночасовата норма на сероводород, като най-високо – 26 микрограма – е било показанието през нощта на 12 срещу 13 август. Това е 5 пъти над допустимата стойност, Милков припомни, че през 2017 г. максималното замерване в Разград е било 64 микрограма, през 2018 г. – 48, през 2019 г. – 32. По думите му максималното замерване през този месец е било при наличие на вятър от север-северозапад, поради което експертите смятат, че източникът на замърсяването е разположен в западната част на града.

Пред съветниците Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев съобщи, че вече е започнал проучване на възможностите за въвеждане на система за мониторинг. Той представи основни параметри от работна среща днес с представители на мобилен оператор, който предлага подобна система от сензори за замерване на чистота на въздуха, каквато с 22 сензора е въведена в София по европроект. В тази система за покриване на границите на Разград ще са необходими три индикатора, тъй като всеки функционира в диаметър 3 км, а общата стойност на инвестицията е около 30 000 лева. По думите на г-н Бояджиев това би било начало на трайното решаване на проблема.

Представителят на РИОСВ потвърди, че данните от подобна система ще бъдат приети от екоинспекцията за годни, ако нямат разминавания със замерванията на станцията на ИАОС.

Сесията не мина без вече традиционния пърформанс на десните. Този път те издигнаха плакати „Разград вони на ГЕРБ”. От БСП пък прочетоха декларация за политическата ситуация в страната и предложението за свикване на Велико Народно събрание. Социалистите се обявиха в подкрепа на протестите в страната с искания за оставки на Бойко Борисов и Иван Гешев. Призоваха за активно включване в мирни протести и други прояви, които да направят невъзможно посегателството върху Конституцията на Република България и приемането на решение за избор на ВНС в тази ситуация. От името на съпартийците си Елка Неделчева заяви, че Разград не е бил подминат от „компетентното” управление на ГЕРБ, но като будни хора разградчани бързо са поправили това безобразие, показвайки с гласа си червен картон на тези, които запуснаха града ни. „Крайно време е това да бъде сторени и в национален мащаб” – се казва в декларацията.

Пак Неделчева предложи редакция на решението, с което да се включат в разрешаването на проблема със замърсяване на въздуха в Разград премиерът Бойко Борисов и екоминистърът Емил Димитров. Иво Димитров също представи за гласуване обръщение към тези държавни мъже. Мнозинството обаче реши да не ги ангажира с този проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *