Италианците, които строят „Балкански поток“, дариха фургон-филтър на болницата

МБАЛ „Свети Иван Рилски“-Разград вече разполага с фургон – филтър и отговаря  на изискванията – съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Контейнерът бе монтиран днес пред лечебното заведение. Той е с климатик и с радиатори за парно. Оборудван е с всичко необходимо, за да изпълни предназначението си на приемен пункт, в който заболелите ще бъдат разпределяни в зависимост от тежестта на състоянието им.  Така болницата изпълни заповедта на здравния министър, според която такъв фургон трябва да бъде поставен пред всички държавни, университетски и областни болници. Крайният срок за изпълнение бе 6 ноември.

Фургонът е осигурен със съдействието на областния управител Гюнай Хюсмен. Предоставен е безвъзмездно от италианската фирма „Макс Щрайхер“ и нейните партньори АРКАТ и „Прометей“. „Макс Щрайхер“ изгражда участъка от газопровода на територията на област Разград, в участъка от с. Студенец до Попово. Представителят на италианската фирма  Париде Педрини дойде лично за монтажа на съоръжението. „Това е най-малкото, с което можем да помогнем в този труден момент“, заяви Педрини. Той се ангажира „Макс Щрайхер“ да поеме и текущата поддръжка на фургона – филтър. От името на хората в Лудогорието Гюнай Хюсмен благодари за помощта. Той подчерта, че съоръжението ще улесни работата на медиците и ще е от полза за пациентите.

Областният управител Гюнай Хюсмен и неговият заместник Нурие Црънгалова се срещнаха днес и с лекари в разградската болница, за да се запознаят с проблемите, с които медиците се сблъскват в условията на епидемия.

На нея лекарите обясниха, че срещат трудности заради липсата на единен протокол или алгоритъм за лечение на COVID – 19. „Информациите, които достигат до нас от опита в наши и чуждестранни болници, често са коренно различни“, поясниха те. Хюсмен ги информира, че вече има създаден такъв единен протокол, базиран на опита от терапията на вирусното заболяване у нас. Той се ангажира да съдейства за това алгоритъмът да бъде разпратен максимално бързо до всички здравни заведения. Лекарите разказаха, че на всеки един от тях всекидневно се налага да работи с болни от коронавирус, затова не приемат за справедливо боравенето с определението „на първа линия“. „Смята се, че служителите на РЗИ например са на първа линия, а много от нас – не“, аргументираха се докторите. Те казаха още, че средствата за клиничната пътека, по която се лекува COVID – 19, не са достатъчни. Очаква се скоро сумата по тази пътека да стане 1200 лв., но не се взема под внимание факта, че терапията не трае 5 дни, а често се налага да продължи и два пъти повече, обосноваха се медиците. Областният управител призна, че лекарите имат основания да не приемат начина, по който се категоризира кой е на първа линия и кой – не. Той  заяви, че по отношение на заплащането по клинична пътека е редно да бъдат точно изчислени разходите за обгрижването на тези болни и държавата да внесе нужните корекции. „Ще направя, каквото зависи от мен, вашите проблеми да бъдат чути и да намерят решение“ ангажира се Хюсмен. Той благодари на лекарите за усилията им в тази трудна обстановка и подчерта, че обществото много разчита на тях, за да може страната да се справи с епидемията, а хората да се върнат към обичайния си начин на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *