Инспектират 3 пъти годишно свиневъдните обекти в областта

Личните стопанства, в които се отглеждат прасета, ще бъдат инспектирани три пъти до края на годината. Това реши Областната епизоотична комисия на свое онлайн заседание, проведено под председателството на заместник областния управител Нурие Црънгалова – съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Проверките ще бъдат извършени през април, юни и октомври от представители на местната власт, като в лятната задължително ще участват служители на Областната дирекция за безопастност на храните /ОДБХ/. Преди инспекциите ще бъдат свиквани Общинските епизоотични комисии. Събраната информация ще бъде предавана на директора на ОДБХ.

Заместник областният управнител Нурие Црънгалова запозна участниците в заседанието със заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ за утвърждаване на „План за действие в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с болестта африканска чума по свинете“. Конкретните цели в плана предвиждат всички стопанства за лични нужди да отговарят на правилата за биосигурност и да бъдат регистрирани във Ветиринарната информационна система /ВИС/; да се осигури разширено наблюдение  върху здравния статус на всички прасета, отглеждани в стопанствата за лични нужди; да се гарантира по-добър контрол върху придвижването на прасета и недопускане на нерегламентирани практики; да бъде давана достатъчно информация за африканската чума по свинете и правилата за биосигурност на всички стопани, които отглеждат тези животни.

Директорът на ОДБХ д-р Илиян Драмалиев подчерта, че Европейската комисия е взела решение  област Разград да бъде обявена за свободна от африканска чума по свинете. Това означава, че ще бъдат премахнати част от ограниченията, а производителите ще могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване в ЕС със свинско месо и продуктите от него.  Решението на ЕК е взето заради високите резултати в борбата с африканската чума по свинете и е заслужено признание за работата, свършена от компетентните институции на регионално ниво – отчетоха участниците в заседанието..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *