Изолираните украинци са 17, днес има и двама с COVID-19 от Исперихско

Коронавирус

Изолираните за 2 седмици в хотел в Разград украински граждани, работещи по газопровода „Балкански поток“, са общо 17. Това съобщи за Разград24/7 директорът на Регионалната здравна служба д-р Ася Генева във връзка с известни разминавания между първоначалната информация, че най-новите болни са украинци и изпратено по-късно от Областна администрация и РЗИ прессъобщение, в което всички случаи са описани като „от Разград“. Генева уточни, че са обозначени така, понеже в момента се намират в Разград.

По думите й първоначално преди няколко дни трима мъже от една от бригадите, работещи по „Балкански поток“, са проявили симптоми и са им направени изследвания, които се оказали положителни. Затова са тествани и колегите им, с които работят в близък контакт. Пробите им са излезли на 6 август. 14 от тях излезли положителни за COVID-19. Всички заедно са изолирани в хотела, в който спят, като той е дезинфекциран. Храната на болните се доставя пред вратите на стаите им в съдове за еднократна употреба. Всички са без придружаващи заболявания, а Коронавирусът при тях протича безсимптомно.

Според справката на РЗИ работниците са на възраст между 20 и 65 години – има един на 20, на 29, на 30, на 38, на 41 г., двама на 48, един на 50, на 53, на 55, на 57 и на 65 години.

Още два случая на местни жители са потвърдени през последните 24 часа, те са от Исперихско и за хоспитализирани в разградската болница.

Единият е на мъж на 56 г. от град Исперих. Потърсил медицинска помощ на 29.07.2020 г. в „МБАЛ – Исперих“ ЕООД, гр. Исперих. Лицето е изолирано във Вътрешно отделение. Взет респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Мъжът е приведен на 06.08.2020 г. в ОИБ на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД. Заразеният не съобщава за придружаващи заболявания.

Другият случай е на мъж на 76 г. от село Делчево. Потърсил медицинска помощ на 05.08.2020 г. в „МБАЛ – Исперих“ ЕООД, гр. Исперих. Лицето е изолирано във Вътрешно отделение. Взет респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Лицето е приведено на 06.08.2020 г. в ОИБ на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД. Мъжът има следните придружаващи заболявания: Исхемична болест на сърцето, Мозъчно съдова болест и Артериална хипертония  II ст.

В отговор на наш въпрос д-р Генева съобщи, че в момента в разградската болница са настанени 12 пациента с COVID-19, а капацитетът на Инфекциозното отделение е 15+5 легла.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *