Избраха Фатме Шабан за Спортист на област Разград за 2021 г.

Фатме Шабан, състезател по борба на СКБ „Лютфи Ахмедов“ – Разград, е най-добрият спортист на област Разград за 2021 г. – съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Изборът по традиция бе направен след номинации от общините в областта, като такава нямаше от община Самуил. По предварително определен регламент община Разград имаше право да предложи 6 състезатели за включване в десетката, а останалите общини – по трима. Номинациите за 2021 година бяха общо 21. В гласуването, освен членовете на комисията, участваха и местни журналисти, които отразяват спортни теми. Така анкетните карти станаха общо 17. След гласуването сборът от точките на номинираните състезатели бе умножен по предварително обявени критерии, свързани с възрастовата група на спортиста, с ранга и конкуренцията на състезанията, на които са постигнати най-добрите резултати. Критерий бе още дали спортът е олимпийски или не.

След прилагане на така регламентираната методика,  Фатме Шабан събра 346 точки и оглави десетката. През тази година тя завоюва III място в Държавния личен отборен шампионат /ДЛОШ/ за жени в Ловеч, I място на ДЛОШ за девойки до 21 години в Бургас, II място в Държавното лично първенство /ДЛП/ за девойки до 21 години в Сливен, VIII място на  Европейско първенство за девойки до 21 години в Дортмунд, Германия, VI място на Световно първенство по плажна борба за жени в Италия, I място на Международен турнир за девойки до 23 години от календара на Световната федерация по борба „Петко Сираков“. Фатме Шабан е участничка на  лагер в Япония за Олимпийските игри в Токио. Предложена е за стипендиант към Международния олимпийски комитет. Обявена е за най-техничен състезател на България за девойки за 2021 г. Национална състезателка е при U21,  U23 и при жените.

Второ място с 298 точки зае колоездачът Мирослав Минчев от СКК „Спринт“ – Разград. През годината той спечели III място в дисциплината 200 м. на турнир Гран При купа на писта, проведен в Украйна, I място на ДЛОШ за мъже в дисциплината „1000 м от място“, проведен в Пловдив. Подобри национален рекод на Европейското първенство  в Швейцария в дисциплината 200 м.

На трето място е класиран футболистът на ПФК Лудогорец Кирил Десподов. С фланелката на шампионите той достигна до груповата фаза на лига Европа през сезоните 2019-2020 г. и 2020-2021 г. В тези мачове той отбеляза 4 гола и записа 1 асистенция. Със съотборниците си Десподов спечели републиканската шампионска титла в Efbet лига за сезон 2020 – 2021 г. Във вътрешното първенство той реализира 5 попадения и даде 8 асистенции.

На четвърто място е лекоатлетът Лъчезар Вълчев от СКЛА „Лудогорец“ с 245 точки, на пето – шахматистът Ивайло Енчев от ШК „Абритус“ – Разград със 165 точки, на шесто е лекоатлетката Димана Йорданова от СКЛА „Лудогорец“ – Разград със 164 точки, на седмо – Мелис Мехмедова, състезател по борба на СКБ „Кубадън“ – Лозница със 163 точки, на осмо е състезателят по борба Сейко Калинов от СКБ „Осман Дуралиев“ – Исперих със 162 точки, на девето – Хюсеин Кельовлуев от Цар Калоян, който е играч на състезаващия се във Втора лига състав на Лудогорец II със 154 точки и на десета позиция е Джем Мехмед състезател по борба на СКБ „Агросем“ – с. Острово със 136 точки .

Отбор на 2021 е представителният тим на ПФК „Лудогорец“. Тимът се класира до груповата фаза на  престижния турнир лига Европа за сезоните 2019/2020 г. и 2020/2021 г. и стана републикански шампион през сезон 2020/2021 г.

Най-перспективен млад състезател е хандбалистът Дарио Тодоров от ХК „Кубрат“ – гр. Кубрат.

Треньор на годината е Красен Цонев от СКЛА „Лудогорец“ /Разград/.

За изминаващата 2021-ва са присъдени и 5 специални награди. Какви са те и кои са техните носители ще бъде обявено на церемонията за награждаването. Тя ще се проведе на 22 декември, от 15 часа, във фоайето на Областна администрация на VII етаж.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *