Изборите в Киченица: БСП открадна кмета на ГЕРБ, ГЕРБ открадна кмета на ДПС, само от ДПС издигнаха свой партиен активист

Интересна картина се очертава на частичните избори в разградското село Киченица на 27 септември. Това става ясно от публикуваните тази вечер решения на Общинската избирателна комисия в Разград.

Тя първо е регистрирала кандидата, който вчера все още не беше известен – на БСП. Социалистите издигат за своя номинация кмета на Киченица от ГЕРБ в мандата 2015-2019 г. Дамян Йосифов. Той бе кандидат на ГЕРБ и на изборите миналия октомври, но ги изгуби от тогавашния кандидат на ДПС Юзджан Рамаданов.

Точно същият Юзджан Рамаданов е причината в Киченица да се провеждат частични избори. Той бе отстранен от поста си, тъй като не спазил законово изискване в опреден срок да се оттегли от ръководството и собствеността на семейната си фирма.

Рамаданов обаче отново се кандидатира за кметския пост, но от друга партия – ГЕРБ. Както първо Разгад24/7 съобщи  номинацията му от партията на Бойко Борисов е повод той да бъде изключен от ДПС в близките дни.

При това положение единственият нов-новеничък кандидат за кмет на Киченица е 63-годишният Рахим Чаушев, който е номиниран от ДПС и единственият кандидат, непрелитал от партия в партия – от 30 години е член на ДПС.

Освен за регистрациите на кандидатите ОИК е взела решения днес и за състава на единствената секционна избирателна комисия, която ще работи в изборния ден в Киченица. Както съобщихме миналата седмица представителите на основните политически сили не постигнаха консенсус за ръководните длъжности в комисията, като само от БСП направиха компромис, приемайки секретарското място вместо първоначално исканото председателско.

Въпреки мнозинството на ГЕРБ в ОИК-Разград за председател – почти единодушно с един против – Николай Инков от ГЕРБ и отсъстващ представител на Демократична България – е взето решение председателят на комисията да е от ДПС. Това е Октай Хожгюн Наджи, който е син на е един от дългогодишните кметове на селото Хожгюн Исмаил. Той е с висше образование – специалност Международна икономика и право. Любопитен е контрастът с резервния представител на ДПС в комисията, който е с основно образование. Заместник-председател на комисията е Нехрун Хюсеинов от ГЕРБ, със средно образоване, а секретар – дългогодишният бивш секретар на Община Разград Петя Стефанова, която е инженер ЕИМ по образование.  В комисията има още двама представители на ГЕРБ, по един от БСП, ВОЛЯ, Обединени Патриоти и Демократична България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *