Изберете “Събитието на 2021 г. за Разградска област”

Към финала си е и тази календарна година и е време заедно да изберем „Събитието на 2021 г. за Разградска област“. Анкетата на Разград24/7 стартира днес, приключва в 0,00 ч. на 8 януари 2022 г.

Подбрахме 10 събития от различни сфери на обществения живот, ако смятате, че сме пропуснали някое пишете ни на ел.поща radaminch277@gmail.com, можем да добавим Вашето предположение.

Анкетата се намира под прогнозата за времето в дясната част на заглавната страница на Разград24/7.

Ето аргументите ни за всяко от предложените събития.

1.   Разградчани по света и у нас. И през тази година наши съграждани се прочуха по света и у нас в най-различни сфери, заслужаващи уважение. Ето част от тях: Лекарят на „Лудогорец” д-р Валентин Великов бе сред спасителите на датския футболист Ериксен на Европейското футболно първенство в Русия; Николинка Ангелова от Гецово стана „Живо човешко съкровище”;  Пожарникарят Николай Пенчев се срещна с британския принц Уилям след успешна и трудна спасителна акция при пожар в Лондон; Ива Митева бе избрана два пъти за Председател на Народното събрание; Надежда Йорданова от Кубрат стана министър на правосъдието; Станимир Бояджиев стана член на Изпълнителния комитет на Европейския студентски съвет; Мирослав Минчев бе избран за седми път за „Спортист на годината на Община Разград”; Тайбе Юсеин спечели бронзов медал по борба от Олимпиадата в Токио; д-р Абдуллах Заргар получи Почетния знак на Президента; Веско Панчев победи в риалити формата „Maximal Revenge с поглед към звездите”; Крисия остана втора в предаването „Маскирания певец”, а песента й „Планетата на децата” – №15 в ТОП200 на десетилетието; Мира Иванова и Виктор Николаев от началото на годината са водещи на сутрешния блок на Нова тв.

2.   Две нови кръгови кръстовища и ремонти на улици за близо 5 милиона в Община Разград. Сериозна ремонтна дейност кипеше по разградските улици през тази година. С общински и държавни средства бяха ремонтирани основни пътни артерии: „Априлско въстание”, „Странджа”, „Перистър” и други по-малки улици в общинския център и в селата в общината. Изградени бяха и две кръгови кръстовище – до „Билла” и до Автогарата – първото предизвика много коментари, когато бе пуснато в експлоатация, дори и неопитните шофьори след първоначалния стрес от новото, бързо свикнаха с маркировката и вече няма паркирани коли в островчето по средата. В края годината Кметът Денчо Бояджиев отчете, че изпълнената инвестиционна програма на Общината е над 5 милиона лева, повечето от които са били за ремонти на пътища.

3.   Три пъти парламентарни избори, депутатите от Разградско – почти без промени. Три пъти избирахме парламент през тази година, съотношението на силите на национално ниво се променяше, но в Лудогорието почти не мръдна. Двама от представителите на региона в Народното събрание бяха избрани и трите пъти – Ахмед Ахмедов и Ихсан Хаккъ от ДПС, Гюнай Хюсмен от ГЕРБ два пъти влезе в парламента, а по веднъж – Десислава Атанасова от ГЕРБ, Драгомир Петров и д-р Алпер Мурадов от ИТН, както и Марин Шишев от „Продължаваме промяната”.

4.   Убийството на Силвия Петрова. Изчезването на 40-годишната майка на три деца разтревожи разградчани, а откриването на мъртвото й разчленено тяло ги потресе дълбоко. Потресаващ бе и фактът, че Силвия е убита от съпруга си – испанецът от мексикански произход Пабло Санчес, който вече е в ареста.

5.   Изнасилено и подпалено момиче в Цар Калоян – друга ужасна история с насилие над близък. 17-годишното момиче бе нападнато, изнасилено и подпалено от свой родственик, който няколко години преди това изнасилил и майката на тийнейджърката. Ръката на момичето бе ампутиран, извършителят се укри за кратко, но бе заловен от полицията.

6.   МБАЛ-Кубрат остана без лекари. Сериозна криза в здравеопазването в Кубрат настъпи в късната есен на годината. Макар отдавна да е изтекъл срокът на договора на бившия директор на общинското  лечебно заведение д-р Павлина Мичева, местната управа предложи на Общинския съвет тя да бъде освободена и нейно място да бъде назначена д-р Лейман Балканджиева, срещу което назначение се обяви както опозицията в местния парламент, така и лекарите в болницата, които масово подадоха оставки.

7.   Благотворителни инициативи – „Биовет”, „Бъди човек”, БЧК, Фейсбук инициативи. Обикновено по празници разградчани отварят сърцата си, за да помогнат на хора в нужда. Така се случи и тази година. В навечерието на Коледа от „Биовет” със съдействието на Община Разград раздадоха 1200 хранителни пакета; доброволци от инициативата „Бъди човек” посетиха домовете на 80 нуждаещи се. Инициативи през годината имаше в подкрепа на болни деца, както и на потърпевши от тежки престъпления.

8.   Невероятни кримки от Лудогорието: баща и син от Стражец откраднаха пътни знаци, за да си направят ограда, осъдиха ги на затвор и глоби; трима мъже от Дянково убиха зубър в резервата „Воден” и си направиха на 65 суджука; откриха препариран лъв в склад на ветеринарна аптека.

9.   Горан Брегович в Разград за Десетата на „Лудогорец” Световноизвестният музикант, певец и композитор представи част от любимите и на българската публика хитове на стадион „Хювефарма Арена” след като футболистите от „Лудогорец” вдигната Десетата си шампионска купа.

10.  Коледната украса, еленчето и ледената пързалка. Много по-красив е тази година Разград за Коледа. Различна е елхата, има украса и около Фонтана с пикаещите момченца, както и Часовниковата кула, която за пръв път светна миналата година. За пръв път има и украса в кварталите, в една от къщичките пред Художествената галерия малчуганите могат да се снимат с живо еленче, а докато тече анкетата за „Събитие на 2021 г.” ще отвори и ледената пързалка до Новия театър. Тя ще е безплатна за жителите и гостите на Разград. Заради противоепидемичните мерки за втора поредна година Община Разград няма да организира общоградско тържество и заря в новогодишната нощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *