Иво Мирчев срещу Модела ДПС в Самуил: срещна се с местен лекар, на когото кметството създава пречки да отвори аптека

Водачът на листата на Коалиция „Демократична България” в Разградски регион Ивайло Мирчев, заедно с още двама кандидати за народни представители от листата с №25 в бюлетината – Огнян Обрешков и Нихат Расим – се срещнаха днес с общопрактикуващия лекар в Самуил д-р Бюлент Шефкъ.

„Тук сме, за да покажем как работи Моделът ДПС” – заяви още при пристигането си Мирчев. „Искаме да разградим този модел, той не е само на ДПС, а и на ГЕРБ. Не бяхме на Росенец, защото много обичаме да пътуваме с лодки, а защото искахме да покажем какъв е моделът на ДПС” – категоричен бе Ивайло Мирчев.

Казусът в Самуил е свързан с откриването на аптека в населеното място, каквато там няма от 2 години, откак от COVID-19 е починала местната аптекарка. Намерение да отвори аптека в същата сграда, където е лекарският му кабинет, обявил д-р Бюлент Шефкъ. От общината обаче му отказали присъединяване към канализацията под претекст, че сградата няма разрешително за строеж. Медикът смята, че причините са политически, той е бил кандидат за общински кмет от Демократична България на изборите през 2019 г. Всъщност ремонтираната сграда е строена през 80-те години на миналия век. Заедно с още 4 сгради току срещу Община Самуил, е била собственост на Вагоно-ремонтния завод. След 1990 г. сградите са разпродадени, едната сега е собственост на д-р Шефкъ, който е родом от Самуил, работи като личен лекар в родното си място от 2014 г.  Ремонтирал е сградата, за да е максимално удобна за пациентите и за медицинския персонал, готово е и помещението за аптека, подредени са дори рафтовете, но лекарства по тях още няма. „Беше в окаяно състояние, с всички сили и усилия направихме този приятен външен вид, за да са види, че сме европейска община, но за жалост е без аптека европейската ни община” – разказва д-р Шефкъ.

Отказът на Община Самуил за присъединяване към канализацията е обжалван от д-р Шефкъ в Административен съд-Разград, магистратите са назначили експертиза на документите от времето на строежа на сградата, делото все още няма решение.

А през последните две години хората от 14-те населени места в общината – около 5000 човека – пътуват между 20 и 40 км. в едната посока, за да си купят лекарства, наемат автомобили, плащат по 35-40 лв., за да осигурят медикаменти.

„Според мен пречките за отваряна на аптеката са политически, преди 3 години бях кандидат от Демократична България за общински кмет и оттогава почнаха спънките. Причината била, че нямал съм право да се присъединя към канализацията, обаче по проект тука са заложени пет сгради, трите са извършени в този вид, има и две незапочнати. Нямал съм разрешително за строеж, пък тези разрешителни са направени още 1985-1987 г., когато е започнало строителството. Не ми се вярва тогава да се е строила сграда без разрешително за строеж. Обектът не фигурирал в кадастъра, не се виждал, ей такива завъртени отговори. Продължаваме да се борим, докато открием аптеката, защото хората наистина имат нужда.” – разказва лекарят, а до него са и пациентите му, които го подкрепят.

Николай Димитров от Голям извор е категоричен, че е важно в Самуил да има аптека. „Имаме малки дечица, стари хора, които се нуждаят от лекарства, отиваме на 50 км. отиване и връщане. Иначе от доктора сме много доволни, но не му позволяват някои хора, не знам, не му разрешават да си отвори аптеката. И за нас ще е по-добре и за цялата община. Просто се нуждаем от това нещо, трябва да го разберат тия хора, които не позволяват.”  – казва Николай.

Д-р Шефкъ има подкрепата и на кандидатите на „Демократична България”:

„Ще предприемем всички възможни мерки, за да може да коригираме тази грешка на кмета, да я наречем, защото длъжни сме да разсъждаваме, че хората са добри, и може да не е разбрал какво иска да направи докторът, не е знаел как да подходи. Това е ролята на политиците: да работят в полза на обществото и когато един човек, един личен лекар иска да направи аптека, добро да направи за хората, кметството не трябва да го спира, каквито и да са политическите му разбирания.” – каза Ивайло Мирчев.  „Ще пуснем официално запитване до кмета, какви са причините, за да може да отговори той. Дължи го на обществото този отговор, не става дума за ресторант или хазартна зала, а за аптека. Когато става дума за здравето на хората, трябва да оставяме политиката настрани. Кметът не го прави това нещо, трябва с малко повече уважение да се подхожда по този казус. Докато не получим задоволителни отговори, докато не видим проблема на хората решен, няма да спрем.” – заяви Мирчев.

„Ето такива неща ме мотивират да се занимавам с политика. Не мога да остана безучастен точно към ей такива неща. Ако държава в ЕС, в която доктор има такива проблеми, само си представете какво става с обикновените хора по другите места. Това и до моята глава стигна. В нашата аптека в Брестовене отишла моя работничка. Казали й: „ти щом знаеш много и гласуваш за Нихат, айде сега оправяй се”. Точно тези неща още повече ме мотивират да се занимавам с политика и ще съм навсякъде и ще правя всичко, каквото зависи от мене естествено, колкото мога, за да живеем спокойно и да не се случват такива неща” – каза Нихат Расим.

„Това е много ярък пример на принципа „Разделяй и владей”. ДПС е партията, която е обсебила общо взето една голяма част от общността на българските мюсюлмани и този механизъм е в момента приложен към д-р Шефкъ. За нас, като част от „Демократична България,  това е недопустимо и искаме да бъде прекратено не само тук, а в цялата област, а и в цяла България” – завърши Огнян Обрешков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *