Зъби от праисторическа акула, челюсти от хищна котка и още интересни експонати в изложба фосили в Етнографския музей в сряда

Регионалният исторически музей в Разград организира уникална фосилна изложба – съобщават от пресцентъра на институцията.

Експонатите – вкаменени останки от растения или животни, живели преди милиони години, са притежание на шестима любители колекционери от цялата страна.

Никола Карапетков от Кърджали ще покаже череп на мозозавър и скелет на кейчозавър, криноид /животно, изглеждащо като водна лилия/ и зъби от мегалодон /праисторическа акула/.

Слави Славчев от Видин участва в изложбата с амонити – изчезнал подклас мекотели от клас главоноги, открити по нашите земи.

Димитрис Цитакис от София гостува в Етнографския музей с морски таралежи, също от България.

Асен Христов от Провадия ще представи наутилуси /морски главоноги/, а Димитър Димитров от Годеч – зъб от мамут, кости от нотозавър /най-старите, открити у нас/, челюсти от хищна котка и кит /открит край Видин/.

Основният двигател на фосилната изложба – Пламена Петкова от Исперих, ще участва с морска фауна – гастроподи /морски охлюви/ както долна челюст от бизон.

Изложбата ще бъде открита в 17.30 часа на 10 май в Етнографския музей.

Очаква се тя да предизвика сериозен интерес у разградчани, особено сред учениците, които ще могат да я разгледат в дните от 10 до 26 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *