Земеделският министър Десислава Танева пред земеделци от Разградско: 1/3 от земеделските площи в България вече са защитени от градушка, ще се включи и Разград

Министърът на земеделието Десислава Танева участва в среща със земеделски производители от Разградска област. Събитието бе организирано от водача на кандидат-депутатската листа на коалиция ГЕРБ-СДС в Разградски регион Десислава Атанасова. В срещата участваха и част от останалите членове на листата: Гюнай Хюсмен, Галина Георгиева, Валентина Френкева, Владимир Димитров и Айдън Шабанов.

Министър Танева обяви на срещата, че секторите “Плодове”, “Зеленчуци” и “Животновъдство” остават приоритетни в следващия програмен период. Тя информира присъстващите за подготовката на Стратегическия план на страната ни за новата Обща селскостопанска политика(ОСП). Министър Танева, която е водач на листата с №28 в интегралната бюлетина за Сливен, съобщи, че към момента всички мерки за подкрепа в новия програмен период са дискутирани с бранша.

“Очакваме да приключат триалозите на ниво ЕС, които ще дадат финален вариант на изискванията за новата Обща селскостопанска политика”, каза още министър Танева. Тя припомни, че страната ни успя да запази през изминалата 2020 г. подкрепата по Преходната националната помощ и размерът на обвързаната подкрепа, на нива 13 + 2 процента за протеинови култури.” “Преходната национална помощ през 2021 и 2022 г, както и в следващия период до 2027 г. ще се запази благодарение на нашите усилия”, поясни министър Танева.

Тя съобщи, че органичното производство бележи ръст през последните години в страната ни.” Предвиждаме въвеждането на екологични стандарти, ако получим доверието Ви отново”, каза още министър Танева. Тя изтъкна, че благодарение на усилията на Правителството през последните четири години повече от 1/3 от земеделските площи в България са защитени от градушка.” За Северна България през тази година е предвидена самолетна защита от природното бедствие, което унищожава и уврежда реколтата – обясни министър Танева.

„Предвиждаме да изградим цялостна система за градушки и обезщетения при неблагоприятни климатични условия. Освен това ще създадем взаимоспомагателен фонд с участието на земеделските стопани” – поясни още Министър Танева.

Стопаните в Област Разград са получили 309 млн. лв. подкрепа в периода 2017-2021 г. Общата стойност на договорираните за област Разград проекти по частни и общински проекти по ПРСР е на стойност 38 млн. лева.

На срещата с министър Танева и с водача на листата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова производителите от Лудогорието имаха въпроси във връзка с развитието на пчеларството, напоителните системи, сключването на еднодневни трудови договори за при производството на маточина и възможностите за субсидиране на различни земеделски производства. Министър Танева съобщи, че до няколко месеца започват дейности по рехабилитация на съоръжения от напоителните системи в община Лозница – ще бъдат възстановени напорните тръбопроводи от помпена станция Крояч до изравнителя и от помпена станция Ловско също до изравнителя. Тези дейности се очаква да приключат за началото на следващия поливен сезон.

На финала на срещата министър Танева получи поздравления и поздравления от 76-годишен доайен сред земеделците в Лудогорието за това, че е започнала борба с търговските вериги в подкрепа на българската продукция.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *