За 3 дни – 116 нови случая на COVID-19 в една трета от населените места в областта

Коронавирус

Само за три дни в близо една трета от населени места в областта са регистрирани нови случаи на COVID-19 – става ясно от справка, оповестена от пресцентъра на Областна администрация-Разград на база данни от РЗИ-Разград. Новите 116 случая от 6, 7 и 8 ноември са от 31 от общо 103-те селища в Лудогорието.

Ето още какво съобщават от Областна администрация:

“От тях 64 са в гр. Разград. В Исперих има 8, а в Кубрат са 7. В  Езерче са установени 4 случая, във Владимировци са 3, а в Точилари, Бели Лом, Дянково и Мортагоново по 2. По 1 заболял има във Веселец, Вазово, Духовец, Лозница, Благоево, Раковски, Стражец, Черковна, Желязковец, Острово, Беловец, Звънарци, Балкански,  Осенец, Побит камък, Топчии, Пчелина, Свещари, Севар, Трапище, Ясеновец и Цар Калоян.

Активните случаи в областта са 691. От тях на домашно лечение са 525,  хоспитализирани са 166, а карантинирани – 774. Общият брой на  заболелите е 964.

Общата заболеваемост за период от две седмици е 437,8 на 100 000 население и се е увеличила с 12,7 на 100 000 спрямо предходните две седмици.

РЗИ-Разград съобщава, че на 06.11.2020 г. е изпратен единен алгоритъм за лечение на болни, положителни на COVID–19, до всички лечебни заведения на територията на областта.

РЗИ-Разград призовава гражданите при необходимост първо да се обърнат към личния си  лекар. Ако е нужно, той ще издаде направление за хоспитализация в лечебно заведение за болнична помощ.

В извън обявеното работното време на личните лекари, гражданите трябва да се обръщат към структурите за неотложна помощ, с които личният им лекар има сключен договор.

Окончателната преценка  за  прием в лечебно заведение за болнична помощ се извършва от дежурния лекар.

За спешни, животозастрашаващи състояния звънете на телефон 112.

От РЗИ апелират гражданите да спазват противоепидемичните мерки, основните от които са  носене на маски, дистанция и дезинфекция.”.

Непосредствено след прессъобщението отново се появи институционално разминаване по темата. Оказа се, че направленията, които джипитата трябва да издават, още не са се появили в системата на Здравната каса, като се очаква това да се случи най-рано през следващата седмица. Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Лудогорието д-р Селиме Карагьозова призова във връзка с ограничаването на разпространението на ковид, пациентите да се обаждат на личните си лекари по телефона.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *