За 24 часа не приемат и изписват от Детско отделение заради установените случаи на COVID-19 там, настъпва и полупълно медийно затъмнение

Коронавирус

За 24 часа спират приемът и изписването на пациенти от Детско отделение в МБАЛ“Св. Иван Рилски“-Разград. Това решение е обявено от РЗИ-Разград на работна среща днес следобед в Областна администрация-Разград, в която са участвали двамата заместник областни управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, директорът на РЗИ д-р Ася Генева, д-р Петър Тодоров от МБАЛ-Разград, директорът на дирекция в Областна администрация Орхан Бедиханов. Междувременно на сайта на РЗИ-Разград, се появи съобщение с главни букви: “ВЪВ ВРЪЗКА С ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗАБОЛЕЛИ ОТ COVID-19,  ПУБЛИКУВАНА  ОТ РАЗЛИЧНИ ИЗТОЧНИЦИ, ВИ УВЕДОМЯВАМ, ЧЕ ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЩЕ БЪДЕ ПУБЛИКУВАНА ЕДИНСТВЕНО И САМО ОТ ОБЛАСТНИЯТ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ НА СТРАНИЦАТА НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ГР. РАЗГРАД.”

Сред останалите противоепидемични мерки, които болницата трябва да приложи, са: двукратна пълна дезинфекция на цялото отделение; PCR изследване на персонала /лекари, мед. сестри и санитари/, който е бил в контакт с лицата, положителни на COVID-19; допускане до работа на персонала, контактен на болните, само след установен отрицателен резултат от изследването; вземане на проби от всички хоспитализирани в отделението и изписването им само след установен отрицателен резултат, засилена текущата дезинфекция в отделението; обслужване на пациентите ще при стриктно спазване на предпазните мерки за недопускане възникването на вътреболнични инфекции и прекъсване разпространението на инфекциите.

По-рано предиобяд от друго прессъобщение на Областна администрация стана ясно, че пациентите в Детско отделение са 3. Според тази информация новите болни бяха все още 2 – бебето и неговата баба. Общият брой на болните за Разградска област в Областна администрация изчислиха след 16,00 ч, когато бе изпратено второто прессъобщение.

Според него потвърдените случаи на Коронавирус в Разградско са 9, колкото ви съобщи Разград24/7 в 20,09 ч. вчера, 12 май. Единствената информация за потвърдените случаи, оповестена след работната среща на институциите, бе, че двамата са мъже, а 7 са жените. Шест от случаите са поставени под задължителна 28-дневна домашна карантина, а три са настанени за стационарно лечение, от които двама в МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ и 1 в МБАЛ-Русе в добро общо състояние. От кои населени места са болните, на каква възраст, колко техни контактни лица подлежат на изследване, какви са версиите за разпространение на заразата – тези въпроси не получават отговор в това прессъобщение.

Разград24/7 научи неофициално, че единствено в Разградска област няма да се съобщават населените места, където са установени случаите, като мотивът е „да не се създава напрежение“. За сведение на институциите, взели това мъдро решение, напрежението си съществува в региона от началото на извънредното положение. В началото заради липсата на вземане на проби и съответно неустановяване на болни, което вероятно е довело до разпространението на заразата, доведе и до разхлабване на дисциплината сред хората, а последващите разминавания между информациите от институциите – и до пълно недоверие. Напрежението в момента вече е довело до отказ на контактни от Ясеновец за дават проби и до конфронтация с медицинския персонал, водеща до намеса на полиция и укриването на това напрежение с мотив „да не се създава напрежение“ не е от полза на никого.

Още по-притеснителното в моментната ситуация е, че завръщащите се от чужбина, се увеличават – вече под карантина по тази причина са 733 човека.

Така че, въпреки края на извънредното положение, най-разумно в Лудогорието е да си спазваме противоепидемичните мерки стриктно, защото ето на- удавихме се на края на Дунава: както нямахме заразени, вече са 9 и един от най-малките пациенти в страната е тук – 4-месечното момиченце от Ясеновец. Като се има предвид и топлата връзка между Ясеновец и Бърдоква, а също и прехвърлянето на пациенти от отделение в отделение, почти сигурно е, че няма да останат 9.

Разград24/7 заявява, ще въпреки въведеното полутъмно медийно затъмнение, ще продължи да търси и да оповестява достоверна информация във връзка с темата COVID-19!

One Reply to “За 24 часа не приемат и изписват от Детско отделение заради установените случаи на COVID-19 там, настъпва и полупълно медийно затъмнение”

  1. Отдавна беше ясно , че в Разград и областта не се вземат изследвания за зараза с COVID- 19, Необяснимо е това при положение, че в Областта има много завърнали се от чужбина лица. Дори и футболистите на Лудогорец.Защо и кому служи тази дезинформация?Не и на живеещите ни тук;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *