Защитата на Пабло Санчес поиска домашен арест, за да се грижи той за децата си, но съдът го остави в ареста

На закрито за медиите заседание състав на Окръжен съд-Разград постанови постоянна мярка задържане под стража за 44-годишния испански гражданин от мексикански произход Пабло Санчес. Мъжът е задържан по обвинение в извършване на убийството на 40-годишната си съпруга Силвия Петрова. Разчлененото й на четири тяло бе намерено в сряда срещу четвъртък по пътя между Разград и Стражец. Мъжът сам посочил местата, където е заровил частите от тялото на жена си, признал, че убийството е извършено през нощта на петък срещу събота. Силвия Петрова бе обявена за издирване едва в понеделник, като сигналът в полицията подали родителите й. Първоначално Санчес твърдял, че тя е излязла в събота сутринта от дома им, за да спортува, беше си създал и алиби, но камери за видеонаблюдение в Разград го засякоха на различни от обявените от него места и той призна пред органите на реда авторството на престъплението.

И на днешното съдебно заседание за вземане на мярка за неотклонение обаче мотивите за извършването му не са станали ясни – обясни служебният защитник Драгомир Павлов. Единствен той от страните по делото даде изявления за медиите, наблюдаващият прокурор Емил Енчев мина през задния вход.

Санчес бе вкаран в съда окован под засилена охрана, на влизане бе със силно наведена глава, за да не бъде сниман, а на излизане бе сложил и качулка. Пред съдебната зала нямаше близки, нито представители на испанското посолство. Заседанието се проведе с преводач от испански език.

Пред магистратите Санчес изразил силното си притеснение за трите си деца, а също и съжаление за това, което се е случило. Адвокат Павлов уточни, че по делото има данни, че главно бащата се е грижел за децата. Искането на защитата е било, тъй като задържаният е съдействал за разкриването на престъплението, няма опасност да се укрие или да извърши ново престъпление, съдът да забрани той да напуска пределите на Република България и да го задържи под домашен арест. Предвид тежестта на извършеното деяние обаче съдът не е възприел това искане.

Адвокат Павлов обясни, че в момента децата, които са на 5, 8 и 16 години, са при родителите на убитата. Пабло Санчес твърдял, че двамата със Силвия Петрова са имали често конфликти и те са били главно относно отглеждането на децата, неполагането на достатъчно много грижи от майката за тях и дори почти неполагането на каквито и да е грижи. „Тези конфликти обаче няма как да оправдаят деянието, очевидно има друг мотив, който следва да бъде установен“ – каза адвокат Павлов.

Санчес е дошъл за постоянно в България през април, преди това е работел на летището в Тенерифе и редовно ежемесечно е изпращал достатъчно добри суми, за да бъдат финансово обезпечени членовете на семейството му. Откак е в България е работил кратковременно на различни места нискоквалифицирана работа.

Защитата ще иска назначаване на съдебно-психиатрична експертиза – категоричен бе Павлов. На заседанието днес защитата е поискала и чрез съда през Министерство на външните работи да бъде уведомена Консулската служба на Кралство Испания, макар Посолството вече да има подобна информация, предоставена от Прокуратурата.

Адвокатът съобщи, че на този етап мярката задържане под стража няма да бъде обжалвана.

По-късно от пресслужбата на съда уточниха мотивите за решението: “Съдебният състав, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство прецени, че са налични достатъчно доказателства да се направи обосновано предположение, че испанецът е съпричастен към обвинението, което му е повдигнато. Освен това има данни за конфликтни отношения между него и жертвата.

Според съда, опасността обвиняемият да се укрие или извършат друго престъпление е реална. При него липсва трудова ангажираност, сравнително от скоро живее в България. Данните за конфликтни отношения предполагат и възможност да извърши и други престъпления. При реализирането на престъпното деяние  44-годишният мъж е проявил изключителна жестокост. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 15 до 20 години „лишаване от свобода“, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Съдът счете за неуместно налагането на мярка „домашен арест“, тъй като трябва да търпи същата в жилището, в което е живеел с лишената от живот.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *