Затишие с Коронавируса отчете Областният щаб, прие и план за действие при възникване на епидемичен взрив в социални услуги

Затишие със случаите на COVID-19 отчете Областният щаб за превенция на коронавируса в област Разград, който за пръв път от месеци проведе открито за медиите заседание.

Акцентът в него бяха превантивните мерки в образователните и социалните институции в Лудогорието.

Преди да се коментират те, заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Анатоли Стойнов съобщи каква е ситуацията към момента. От началото на епидемията са заразени 173 човека, от тях са оздравени 144, а са починали 14. Активните в момента са 15 човека, от които 6 са на домашно лечение, 9 са хоспитализирани, няма хора в тежко състояние в момента. Карантинирани са 25 контактни. Стойнов заяви, че областта е след регионите в страната с най-малко заболели, справка в Националния регистър сочи, че сред 28-те области по-малко  болни има само в областите: Враца, Ловеч, Монтана и Търговище, а абсолютно същия брой в Силистра. Областният управител Гюнай Хюсмен пък обяви, че по негова информация областта е с най-малко болни в страната, вероятно тази класация е на брой население, но такава още не е официално обявявана.

През тази седмица имаме само двама нови болни, през миналата 4, имаме затишие – заяви епидемиологът д-р Рени Петрова.

В разградската болница в момента има 8 пациенти, от които двама не са в Инфекциозно отделение, а са в ПФО – съобщи директорът д-р Гечо Жеков. Вече има и достатъчно специалисти, които да ги лекуват – увери той. Лабораторията обслужва и хора от съседни региони. В момента тече проверка в нея от Медицински надзор към Министерството на здравеопазването. Оценката е отлична, а единствената забележка е, че на сайта на болницата няма публикувана цената на тестването, но това вече е коригирано. Д-р Жеков призова хората с други заболявания, особено диабет и хипертония да са внимателни и да спазват стриктно противоепидемичните мерки. Той допълни, че работещите на първа линия регулярно получават предвидените от правителството по 1000 лева месечно. Директорът на Центъра за спешна помощ д-р Николай Йоцов потвърди това за своите служители, по думите му за миналия месец от 120 служители в спешна помощ 67, които са били контактни с болни от коронавирус, са получили тази сума.

От началото на учебната година няма случаи на коронавирус в училищата – увериха от РУО и от РЗИ. Началника на просветното ведомство Ангел Петков обаче съобщи, че преди старта на учебната година са установени два случая на учител и медицинско лице в Исперих. Допълни, че това станало ясно малко след като представил нов директор в същия училищен колектив. Не назова училището, но с оглед факта, че наскоро имаше конкурс за директор на ОУ“Христо Ботев“-Исперих, вероятно става въпрос за това училище. Петков представи основните мерки, взети от училищата в областта по насоките, разпространени от Министерството на образованието. Проблеми според него има само по отношение на външните тоалетни и липса на топла вода в общо 7 училища. При някои от тях решението е близо, Община Лозница е поела ангажимент да закупи бойлерчета за училищата в Трапище и Веселина, за което Петков изказа благодарност. Той благодари и на Община Разград за сътрудничеството при проверки по училищата, за осигуряването на медицински персонал и термометри във всяко учебно заведение и за решаване проблема с топлата вода в училището в Раковски.

В сферата на социалните услуги няма регистрирани взривове – увери директорът на РД“Социално подпомагане“ Татяна Костова. Ръководството на всяка от 26-те услуги е подготвило план за действие при възникване на епидемичен взрив, има и общински планове. Всички потребители и служители бяха тествани и няма положителни – увери д-р Рени Петрова от РЗИ.общо 508 са потребителите, а персоналът – 361 човека

На заседанието на Областния щаб бе приет и План за действие на областно ниво при възникване на епидемичен взрив от COVID-19 в социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа в област Разград.

На заседанието д-р Милена Кехайова от БЧК съобщи, че червенокръстците активно работят по осигуряване на хранителни пакети за карантинирани, имат пакети на склад, само през последната седмица са подпомогнали 4 семейства.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *