Затварят пазара, Общината и Домашният патронаж ще работят

Заместник-кметът на Община Разград Милена Орешкова участва в заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, свикано от Областния управител на Област Разград Гюнай Хюсмен. След това заседание Кметът Денчо Бояджиев, заместник-кметовете Милена Орешкова и Мирослав Грънчаров, както и секретарят на Община Разград Нели Добрева обсъдиха нови превантивни мерки, които Община Разград предприема във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

На заседанието при Областния управител г-жа Орешкова сподели притесненията на родители, които търсят информация от местната управа за обявяване на неучебни дни за училищата и детските градини. Тя припомни, че съгласно чл. 105, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование кметовете имат право да обявяват до 3 дни за неучебни в една учебна година, което вече бе сторено от Кмета на Разград през януари и по тази причина общинската управа не може да отговори положително на настояванията на ученици, учители и родители. По време на заседанието проблемът получи разрешение, тъй като Министърът на здравеопазването издаде заповед за обявяване на неучебни за училищата, детските градини и яслите дните от 16 до 29 март включително. Заповедта затваря и увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Заповедта предвижда още всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания. Заповедта вижте тук: ТУК.

Община Разград въведе засилени мерки за дезинфекция още в началото на седмицата. На 9 март, понеделник, бе извършен инструктаж на хигиенистите в Общинска администрация Разград, които от тази дата поне по 4 пъти на ден почистват коридорите в административната сграда, а бравите на вратите се забърсват през час. В социалните услуги бе въведено ограничаване на контактите с външни посетители и съблюдаване на добра лична хигиена, както на потребителите, така и на служителите. Още на следващия ден заместник-кметът Милена Орешкова инспектира всички социални услуги по отношение на прилагането на превантивни мерки. Със заповед на кмета бяха затворени и пенсионерските клубове. Закупени бяха дезинфекционни средства за служителите на администрацията, които обслужват граждани. Тези мерки са актуални и към днешна дата, като към тях ще се прибавят и указаните от министерската заповед.

Новите мерки бяха обсъдени в късния следобед днес от ръководството на Общината. Според решението им административното обслужване на граждани в Общинска администрация няма да бъде спряно, но ще се извършва само на партерния етаж, като ще се използват различни входове на сградата, за да не се смесват потоците от хора. Призовават се гражданите също да спазват указанията на здравните власти да не се събират повече хора в едно помещение, да спазват необходимата дистанция помежду си и спрямо служителите. Общинската управа апелира също гражданите, които имат електронен подпис, да използват електронните услуги, които Община Разград предлага, те са описани на сайта на местната управа.

В социалната сфера за двуседмичния период се запазва предоставянето на услугите на Домашен социален патронаж, които се ползват от 455 човека. Потребителите обаче ще получат суха храна в началото на седмицата за цялата седмица.

Съобразно заповедта на здравния министър се затварят и търговските обекти на общинския пазар, които продават стоки, различни от хранителни, затварят се и сергиите, на които хранителните стоки не са опаковани.

Контролът върху изпълнението на превантивните мерки ще се извършва от общински служители и служители на ОДМВР-Разград.

Въведените превантивни мерки отлагат и няколко събития, свързани с дейността на Община Разград или част от културния календар – пилотното преброяване на НСИ на част от Разград и село Ясеновец ще се проведе от 20 април, а не от 27 март; на 27 март няма да има и церемония по награждаване на победителите от журналистическия конкурс „Григор Попов“, който се организира от ЦПЛР ЦУТНТ и Община Разград, наградите ще бъдат изпратени по куриер на победителите. На този етап заседанието на Общински съвет-Разград, което бе предвидено за 31 март, не се отлага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *