Заради пожарите премиерът нареди да спре почистването на стърнища

„Набелязахме мерки във връзка с пожарите, които бушуват на много места в страната. Изпълнението им ще започне незабавно, защото най-важното е да запазим човешкия живот“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев след свиканата от него спешна среща в Министерския съвет по повод трагичния инцидент, при който в пожар край санданското село Петрово загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград. Във фокуса на срещата, в която участие взеха представители на отговорните министерства и институции, бе обсъдена общата обстановка в страната, свързана с разгорелите се пожари, и бяха начертани необходимите неотложни мерки.

„Позволете ми да изразя най-дълбоки съболезнования към близките на загиналите служители на Югозападно държавно предприятие – Благоевград“, каза министър-председателят Стефан Янев. Премиерът призова всички български граждани в настоящия момент да бъдат бдителни, за да не се допускат пожари, а където възникне опасност, да се сигнализира незабавно.

„По стечение на обстоятелствата днес на заседанието на Министерския съвет дискутирахме именно необходимостта от подготовката на нов закон за управление на кризи. В тази връзка предприехме определени решения“, отбеляза премиерът. Янев бе категоричен, че има необходимост от такъв тип нормативна уредба и подредба на всички органи, които трябва да взаимодействат, за да не се допускат човешки жертви и щети.

Премиерът изтъкна, че взаимодействието на национално и местно ниво в момента се осъществява по линия на МВР, но областните управители и органите на местната власт също имат своята отговорност да задействат и използват своите съвети за намаляване на риска от бедствия. „Призовавам тези съвети да бъдат свикани във възможно най-кратък срок, за да бъдат приложени необходимите мерки, да бъде направена нужната координация на местно и на областно ниво, а също и посредством националните органи, когато това се налага“, акцентира министър-председателят Янев. Премиерът изиска от министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков да бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи или т.нар. стърнища. „Повечето пожари в момента са т.нар. полски, предизвикани от сухи треви. Горските пожари са относително по-малко. Това са мерките, които непосредствено се вземат и ще бъдат инструментализирани незабавно“, посочи премиерът Янев.

Министър-председателят допълни, че представители на въоръжените сили в момента участват в гасенето на пожари с летателна техника и със съответните модули, разпределени на териториален принцип. „Има готовност те да бъдат увеличени като състав и хора с необходимата техника и оборудване“, каза още премиерът Янев и подчерта, че в основата на предотвратяването на инциденти са мерките за безопасност. „Инструктажът на всички хора, които участват в този тип дейност, трябва да е адекватен, защото огънят е непредсказуем“, каза още премиерът Янев.

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *