Започна празничният детски фестивал „Шарената въртележка”

При голям интерес от най-малките жители на Разград започна първото издание на празничния детски фестивал „Шарената въртележка”, който се организира от Община Разград и ЦПЛР Център за работа с деца-Разград. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Заради дъждовното време голяма част от предвидените забавни за децата събития бяха преместени на закрито – във фоайето на Общински културен център.

Под козирката на сградата и на открито, когато не валеше, се проведе първото събитие от фестивала – конкурсът за домашен любимец. В него победители и победени нямаше, всичките над 40 двойки-участници получиха вкусни награди – лакомства за любимците и близалки за техните малки стопани. Преобладаваха кучетата и котките от различни породи – от елитни до осиновени от улицата, имаше и няколко папагала, а най-голям интерес предизвика най-екзотичният домашен любимец – огромен африкански охлюв.

Във фоайето на Общинския културен център бяха оформени няколко къта, в които се изработваха капански китки и други традиционни български сувенири, твореше се пиксел арт и скуиши. Работата прекъсна за куклен театър – малките актьори от Театрално-танцова трупа „Пулс” с ръководител Катя Лапатова представиха две кратки съвременни приказки.След това част от децата под ръководството на преподавателите от ЦРД се завърнаха към творчеството в работилничките, а други излязоха отвън, използвайки, докато дъждът е спрял, да се качат на шарената въртележка – символ на фестивала.

Последното събитие от детския фестивал бе озаглавено „Танци-манци” и бе предизвикателство за посетителите на фестивала, които са любители на танците. Главните действащи лица бяха малките танцьори от Танцова формация „Феникс” с ръководители Иван Стоянов и Ирина Стоянова. Част от децата получиха първите си уроци по хип-хоп, брейк и други модерни танци.

Утре, 1 юни, фестивалът „Шарената въртележка” продължава, като при дъжд по-голямата част от програмата ще е отново във фоайето на ОКЦ. В Художествената галерия „Проф. Илия Петров” от 17,00 ч. ще е пленерът за рисунки на стативи на тема „Пъстър, шарен, детски свят”, а в ОКЦ работилничките „Направи си сам слайм” и кът на традициите, отново ще има и куклен театър. Децата с певчески заложби ще имат възможност да се включат в събитието под надслов „Искам да пея”, а любителите на танците – да участват в „На хорце с „Хорце”. Фестивалът ще завърши с връчване на годишните награди на Центъра за работа с деца.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *