Започна поредица от събития за патронния празник на ПГСС”Хан Аспарух”-Исперих

Започна поредица от събития, посветени на патронния празник на ПГСС”Хан Аспарух”-Исперих – съобщи директорът на учебното заведение Сали Назиф.

Първото от събитията бе традиционният крос за ученици от гимназията. Той се е провел на 13 април. На 1 място при момчетата се е класирал Сердан от 10б клас, втори е Сейко от 8б, 3-то място завоюва Джунейт от 11 г клас. При момичетата на 1 място е Назлъджан от 10в клас, втора е Севилджан от 9в клас, а на почетното 3 място се класира Есра от 9а клас.

В същия ден в изпълнение на единодушно решение на педагогическия съвет, предметни награди за спортните си постижения са получили: Орлин Асенов от 10 б клас, Сейко Калинов от 8б клас и Гроздан Петков от 8г клас. Орлин и Сейко са републикански първенци, а Гроздан е вицешампион в своята категория на шампионата по борба в Стара Загора, момчетата тренират в СК по борба -гр. Исперих. Те ще получат и еднократни стипендии за стимулиране на спортните им постижения.

Ден по-късно бе проведено друго спортно мероприятие, посветено на патронния празник – зрелищен турнир по футбол между отбори от випуските на ПГСС “Хан Аспарух “. След оспорвани мачове за финала се класираха отборите на 11 и 12 класове. Редовното време на мача завърши при резултат 3:3. Дузпите решиха победителя в тазгодишното издание да бъде отборът на 12 клас. Третото място, отново след дузпи, бе завоювано от отбора на 10 клас.

След спортистите вчера възможност за изява имаха и учениците с кулинарен талант. Истински шедьоври  представиха майсторите в кухнята в кулинарния конкурс от програмата за празника. Част от кулинарните творения бяха украсени със символите на училището или с цветовете на българското знаме.

Изявиха се и обичащите да дискутират ученици. На патронния празник бе посветен дебат на тема “За и против биологичното земеделие”. Той се проведе във вид Карл Попър, като учениците разполагаха с точно време за две изложения на позициите си. След всеки кръг следва кръстосан разпит отново с точно фиксирано време и последен кръг, в който се произнасят заключителните изложения на подкрепящия и отрицаващия отбор. Получи се много хубав спор между учениците, които се вживяха в ролите си и дебатът постигна целите си за развиване на критична мисъл, но и толерантност и уважение към мнението на другия, иницииране на обмен на идеи.

Събитията за патронния празник на ПГСС”Хан Аспарух” продължават и през тази и следващата седмица.

Тържеството за празника е на 21 април, а 27 април е обявен за ден на отворени врати. На него ще има  презентации на професии, майсторско управление на автомобил и трактор, диагностика на автомобили и дрифт. Тогава ще се проведе и традиционният турнир по футбол за ученици 5-7 клас от цялата Община Исперих. На награждаването се очаква да присъстват представители на общинската управа.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *