Започна Музикалният фестивал “Димитър Ненов”

Заместник-кметът Добрин Добрев, областният управител Драгомир Златев и заместник областният управител Найден Късов бяха официални гости на откриването на Музикалния фестивал „Димитър Ненов” тази вечер. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Тридневното културно събитие се организира от Фондация „Камджалов”, проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. На откриването присъства и председателят на 45-тото и 46-тото Народно събрание Ива Митева, която по думите на диригента и съучредител на Фондация „Камджалов” Йордан Камджалов има принос в осъществяването на фестивала. В приветствие към зрителите Ива Митева припомни думите на Димитър Ненов „Човекът на изкуството трябва да се движи в Космоса с царствена стъпка, с царствено самочувствие”, като допълни, че вярва, че някой ден българските творци ще се движат с царствено самочувствие.

Преди концертната част Йордан Камджалов сподели, че първият му допир с творчеството на Димитър Ненов е бил преди 30 години като дете именно в разградската зала „Филхармония”, където бе открит фестивалът.  Камджалов нарече родения в Разград композитор, архитект и ерудит „космополит в музикалната школа”.

Основни факти от биографията на Димитър Ненов пред публиката на фестивала припомни директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова.

В първата вечер от фестивала Genesis Orchestra под диригентството на Йордан Камджалов и със солист Гиргина Гиргинова изпълниха Четири скици за Симфоничен оркестър, Вокален цикъл „Родина”. От името на Кмета на Разград Денчо Бояджиев и Председателя на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев бе поднесена кошница с цветя за изпълнителите.

В събота от 18,30 ч. отново в зала „Филхармония” е втората фестивална вечер, в програмата е клавирен концерт на проф. Милена Моллова. В неделя, 16 октомври, от 11,00 ч. във фоайето на Общинския културен център е премиерата на филма „Димитър Ненов и измеренията на изяществото”, след който ще се проведе среща-дискусия с проф. Милена Моллова и Йордан Камджалов.

Входът за всички фестивални събития е свободен.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *