Започва 11-тото издание на ученически журналистически конкурс “Григор Попов”

В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, Община Разград и ЦПЛР Център за ученическо техническо и научно творчество обявяват Единадесетия национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов”. Със съдействието на Националния дворец на децата и Регионално управление на образованието-Разград регламентът на конкурса се разпространява в училищната мрежа в цялата страна, което гарантира неговия национален обхват.

От пресслужбата на Община Разград съобщават, че конкурсът се провежда в две направления – публицистика и радиожурналистика. В него могат да участват ученици от II до XII клас, които са се включвали в изяви на училищно и клубно ниво под ръководството на своите учители и са проучили делото на Григор Попов. Очаква се те вече да са допринесли за популяризиране на името му в публични събития чрез изложби и четения, публикации и ученически издания като вестници и радиопредавания. Акцент при по-големите ученици е изразяване на лична позиция по основната тема на конкурса – „Светът под лупа“, като доминантата е добрата новина. Жанровото разнообразие е предпоставка за включване на много индивидуални участници и колективи, чиито ръководители следва да са селектирали и определили най-стойностните материали, които не са участвали в този и други конкурси.

Творбите ще бъдат оценявани от компетентно жури,  в чийто състав влизат публицисти и журналисти. За колективите се осигуряват грамоти и кристални призми с лика на Григор Попов, а за индивидуалните участници, класирани от първо до трето място – грамоти и медали.

От името на Община Разград ще бъдат присъдени две големи награди – грамота и плакет за колектив и индивидуален участник. Предвиждат се също така специални награди – грамота и книга: от Регионално управление на образованието – Разград, Регионален исторически музей – Разград,  ЦПЛР-Център за ученическо техническо и научно творчество, както и от Теменуга Иванова – внучка на Григор Попов.

Срокът на предаване на материалите е 20 февруари 2023 г. Церемонията по награждаване ще се състои в края на месец март 2023 г. в двора на родния дом на Григор Попов, в който се помещава музейната сбирка на неговите родители – възрожденците Станка и Никола Икономови.

Регламентът на конкурса е публикуван на интернет страницата на Община Разград в секция „Образование е спорт“, ЦПЛР ЦУТНТ: https://www.razgrad.bg/images/images/obrazovanie/CUTNT/2021/XI_Nacionalen_konkurs_GR._POPOV_2023.pdf.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *