Жест от благодарен пациент – дари първата си заплата след COVID-19 на отделението, в което го спасили

Благодарен пациент дари първата си заплата след тежък COVID-19 на ОАИЛ в МБАЛ“Св. Иван Рилски“.

Атанас Атанасов и съпругата му Теодора Пеева се срещнаха днес с началника на отделението д-р Георги Кулишев, за да изразят своята благодарност за положените грижи към Наско. „Това ни е работата, каквото е трябвало, сме го направили“ – беше първоначалната лаконична реакция на медика, който обаче видимо се зарадва на вида на бившия си пациент, оказал се един от най-тежките случаи на това заболяване, завършил с хепиенд.

„Много се радвам за Наско, това и за нас е много голям успех, малко хора, богоизбрани, успяват да излязат от лапите на това тежко заболяване по този начин“ – допълни Кулишев. Наско е приет в разградската болница на 31 март тази година, остава в нея 34 дни, изписан е на 3 май, а общо болничните му са за 6 месеца. През 3 дни два пъти е интубиран, два пъти е на изкуствено дишане, това е първият случай в разградската болница на излекуван след две интубации. Известен период е и в COVID-отделението на д-р Княжева. Голяма част от това, което се е случило в болницата, Наско не си спомня. Припомня му го Теодора, а в болничния коридор разпознава и една от сестрите, които са се грижили за него.

Докато се възстановявах вкъщи, мислех как да се отблагодаря за всичко, което медиците направиха за мен – разказва Наско. Решил, че може да помогне за лечението на тези, които постъпват след него в болницата, като дари на Интензивното отделение първата си заплата след завръщане на работа като директор на Общински културен център-Разград. „От сърце, вие сте герои за мен, работите по 72 часа, за да спасявате човешки животи, надявам се, макар и с колкото имам възможност, да помогна“ – казва благодарният пациент.

Освен плика със заплатата, Наско и Теодора носят и голяма торта с надпис „С благодарност от сем. Атанасови“, семейството включва и две дъщери на ученическа възраст, за които периодът на болестта на татко е също много труден.

Д-р Кулишев благодари от името на всички работещи в ОАИЛ и отправи призив към жителите на Лудогорието, които не са ваксинирани: „Нека да помислят, да претеглят. Нека да прочетат обаче научни сведения с научни доказателства, а не с емпирични доказателства, и ако могат да се имунизират, ако им позволява състоянието, макар че няма много състояния, в които да не бива да се прави имунизацията. Дай, Боже, много хора като Наско да минават през нас и живи да излизат и да могат да живеят пълноценно!“. Той призова още и да се реагира на призивите за даряване на плазма, защото тя е ефективна за лечение на пациентите с COVID-19.

В момента в Интензивното отделение на разградската болница има 6 пациенти с COVID-19 и още двама с други също тежки заболявания – каза д-р Кулишев. Ситуацията обаче може се промени за минути, опитваме се да помогнем, на някои хора успяваме, но който е попаднал тук, значи нещата са доста сериозни и може да има непредвидим край“ – казва той, допълвайки и със статистика, че 10% от хората в подобни отделения оцеляват.

Наско и Теодора изказват своята благодарност и към кръводарителите, които бързо се отзоваха на призивите в социалните мрежи. С повечето от тях са се свързали и лично. Благодарят и на всички близки, приятели и на непознати, оказали им подкрепа в най-трудните дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *