Жалбите: различен брой според различните институции, но все отхвърлени

Жалбите и сигналите в изборния ден са различен брой в различните институции, но все или са обявени за неоснователни или още няма произнасяне.

Публичният регистър за жалби и сигнали е единствената секция на сайта на РИК-Разград, която се попълва днес, и то частично. Иначе, ако се съди по броя оповестени за обществеността решения на Районната избирателна комисия, може да се предположи, че тя днес има почивен ден – решенията на сайта към 18,26 ч. са 0. Попълнени са схематично темите на сигналите, подадени в РИК. По четири от тях вече се произнесохме и те са неоснователни – съобщи говорителят на РИК Юмгюл Ахмедова. Те са за: нерегламентирана агитация в Севар, нерегламентирана агитация в Мортагоново, както и в Звънарци. Установено е и, че няма нарушение по сигнал за застъпник, който според жалбата стоял близо до машината в секция в ДГ”Райна Княгиня” в Разград и събирал информация.

По останалите два сигнала РИК още не се е произнесла.

От пресцентъра на полицията съобщават, че в ОДМВР-Разград са постъпили общо 11 сигнала, свързани с нарушения на изборния процес. Всички те са отработени и материалите по тях са предадени по компетентност в Прокуратурата. До момента няма образувани досъдебни производства. Постъпили са и три сигнала за нарушения на противоепидемичните мерки, като по единия от тях е образувано бързо производство.

Окръжният прокурор Тихомир Тодоров съобщи за Разград24/7, че в днешния ден до държавното обвинение са достигнали само 1-2 сигнала за агитация чрез плакати на задните прозорци на автомобили. Проверка е била назначена по сигнал от петък за обиколка на автомобил из село Свещари и агитация от него на турски език. Проверката е прекратена, тъй като нарушението не е установено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *