Ефектна коледна украса за Часовниковата кула

Поставянето на коледната украса на Разград започва тази година от един от символите на града – Часовниковата кула. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Проектът е изработен и се реализира днес от експерти от варненската фирма „G&D electro group”, която подготвя украсата и на моловете в морския град, както и на множество обществени сгради в цялата страна.

Проектът е озаглавен „Замръзналата Часовникова кула на Разград”. Идеята е светлините да наподобяват светещи замръзнали сталактити в най-високата част на каменната стена на фона на синьо осветения купол, символизиращ нощното зимно небе. Посредством динамични светещи пръчки Сноуфол се създава илюзията, че леденият сталактит капе и в основата на кулата се образува замръзнал сталакмит. Паната – 4 броя сталактити и 4 боя сталакмити – са изработени по индивидуален проект според размерите на кулата от алуминиева конструкция, ЛЕД стринг 480 м. за основа и ЛЕД маркуч 110м. за контур. При поставянето на паната няма интервенция върху каменната стена, те се закрепват едно за друго на отстояние от стените. Между паната във високата и ниската част на кулата са разположени от всяка страна по 20 броя светещи пръчки Сноуфол, а за дървения купол е предвиден син прожектор 50W. Общата инсталирана мощност е 580W за целия проект, инсталацията ще се захранва от уличното осветление.

Припомняме, че през лятото и есента бе извършено освежаване на дървения купол, обработка срещу дървояди и ремонт на часовниковия механизъм на изградената през 1864 г. 26-метрова кула. Поставянето на коледна украса и поддръжката на уникалната сграда е част от визията и ангажимента на общинската управа за съхраняване на символите на града и акцентиране върху тяхната роля за опазване на традициите на общността.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *