Екоинспекцията – с предписания към общините и с указания за заустване на отпадъчни води

РИОСВ-Русе даде предписания на кметовете на общините в Областите Русе, Разград и Силистра да предприемат мерки за идентифициране и почистване на нерегламентирани замърсявания с отпадъци. Предписанията се отнасят не само за замърсените  терени,  но и участъците  по общинската пътна мрежа, речните легла и прилежащите им земи – уточняват от пресслужбата на екоинспекцията.

В рамките на три последователни дни директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова и експерти проведоха нарочни срещи с общинските кметове, както и с директорите на областните пътни управления. До 10 март от кметовете са изискани графици за почистване на замърсени терени извън определените за целта места за изхвърляне на отпадъци, както и набелязване на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за поддържане чистотата на населените места. Общинските кметове следва да сведат информацията до знанието на кметовете на населените места, които също носят персонална отговорност съгласно Закона за управление на отпадъците. По време на срещите на кметовете са дадени препоръки да използват целево средствата от наложените санкции на обектите от тяхната територия.

РИОСВ-Русе ще упражни контрол по спазване на тези предписания от началото на април. Задно с това предстоят съвместни проверки с общините по складовете за съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита за оценка на състоянието им и количеството на препаратите.

Екоинспекцията излезе и с други указания – към операторите, които имат издадени разрешителни за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води (дерета, реки, язовири), и които са длъжни до 31 март на настоящата година да подготвят и изпратят годишни доклади за изпълнението на условията и параметрите им в съответната екоинспекция за предходната.

За територията на РИОСВ-Русе, за областите Русе, Разград и Силистра такова задължение по Закона за водите (ЗВ) имат около 50 оператора.

Съгласно ЗВ задължително условие е вземането на проби и анализите да се извършват от акредитирани лаборатории, в противен случай няма да се считат за валидни. Резултатите от пробовземането, чрез които се проследява спазването на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО), заложени в разрешителните, се предоставят в РИОСВ в срок до 15 дни.

Спрямо операторите, които не са изпълнили това задължение – непредставяне на годишен доклад и протоколи от изпитване ще се предприемат административно-наказателни мерки.

Образецът на Годишен доклад е публикуван на интернет страницата на РИОСВ-Русе на адрес:

https://www.riosv-ruse.org/komponenti-na-okolnata-sreda/16228-vodi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *