Екоинспекцията откри още нарушения при „Водоснабдяване Дунав“, засече и отклонение при „АДМ-Разград“

Установени са отклонения от индивидуалните емисионни ограничения в разрешителното за заустване на „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД – Разград. Това съобщават от пресцентъра на Регионалната инспекция за опазване на околната среда.

Пробовземането е извършено през втората половина на месец август, като част от контрола, свързан с установяне на източника на неприятни миризми по сигнали на граждани. Пробите са изпитвани в Регионална лаборатория – Русе и Централна лаборатория – София към ИАОС, по общо 13 показателя, определени в разрешителното за заустване на отпадъчни води в река Бели Лом.

Отклонения са установени по показатели анионактивни детергенти, неразтворени вещества, химична потребност от кислород, биохимична потребност от кислород за 5 денонощия, общ фосфор и общ азот. За констатираните нарушения на ВиК оператора на град Разград ще бъде наложена текуща месечна санкция. По-рано на дружеството са съставени два акта – за неподдържана в техническа и експлоатационна изправност на станцията и нерегламентирано заустване в река Бели Лом.

Успоредно с пробите на Градска пречиствателна станция (ГПСОВ), контролни водни проби са взети и от заустването на отпадъчни води на „АДМ-Разград“ ЕАД(бивше „Амилум“). Предприятието има сключен договор за приемане и пречистване на производствените води в станцията. Установени са отклонения по един  показател, посочен в договора с „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД – Разград.

„АДМ-Разград“ ЕАД е дружество с издадено Комплексно разрешително. През август е извършена проверка за спазване на условията в разрешителния документ. Съставен е акт за констатирано нарушение на Закона за управление на отпадъците. През септември от заустването на дружеството са взети нови контролни проби, които към момента се анализират. Резултатите се очакват до седмица.

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *