Екоинспекцията засече мандрата в Дянково да изпуска отпадъчни води в крайпътна канавка

В края на миналата седмица експерти на РИОСВ-Русе изпълниха заповед за принудително извеждане от експлоатация на съоръжение на млекопреработвателно предприятие, с оператор „Рамарис“ ЕООД-с. Дянково, със съдействието на областната администрация и община Разград. Това съобщават от пресцентъра на екоинспекцията.

Съоръжението представлява тръба, която нерегламентирано е отвеждала отпадъчните води от обекта в крайпътна отводнителна канавка. В резултат на това е допуснато заблатяване на частен имот, намиращ в непосредствена близост.

Нарушението е констатирано при предишна проверка във връзка с постъпила жалба на жител на с. Дянково.  На оператора е съставен акт за неработещо пречиствателно съоръжение за отпадъчни води-мазниноуловител, което е задължително да се поддържа в непрекъсната експлоатационна изправност. В изпълнение на дадените предписания е преустановено нерегламентираното заустване на производствeни отпадъчни води чрез прекъсване на връзката и демонтиране на тръбата.  Осигурена е възможност за пломбирането й. До края на май операторът трябва да почисти и запръсти замърсените терени.

За причиненото заблатяване ще бъдат предприети допълнително административно-наказателни мерки. Предстои последващ контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *