Езиковата чества годишнини на патрона си с издаване на луксозни картички с лика му

Три български културни и образователни организации – Софийската градска художествена галерия (СГХГ), Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ – Разград и Международният търговски и културен център Геопан – Бургас издадоха пощенска картичка с портрет на Екзарх Йосиф. Това съобщават от Геоплан.

Повод за отпечатването им са 3 годишнини през 2020 г. – 150 години от провъзгласяването на самостойна българска църква – Българската Екзархия, 180 години от рождението и 105 години от блажената кончина на Екзарх Йосиф I Български (1840-1915).

Доста необичайно днес, този тип възпоменание е много актуално преди век. Подобна възпоменателна картичка е издавана по повод 25-годишнината от възкачването на Йосиф на екзархийския престол през далечната 1902 г. (днес тя е колекционерска рядкост). Издаването й тогава съвпада и с избирането на Екзарха за патрон на Разградската гимназия, която носи неговото име с гордост до днес.

Софийската градска художествена галерия е съхранила в своя фонд забележителен  портрет на Екзарха, нарисуван от Иван Мърквичка. Той е изпълнен с маслени бои на платно с размери 110 х 90 см.  От него се излъчва духовната мощ на народен водач изявил своята обединителна роля за единството на Мизия, Тракия и Македония в годините когато се формира българската държавност.

Именно този портрет на Мърквичка e избран за възпоменателна картичка, която отговаря на европейските пощенски стандарти (размери 15/21см), а на гърба й е разположен обяснителен и посветителски текст заедно със знака на Българската екзархия от 1870 до 1953 г.

Картичката е издадена в тираж 1000 броя. Част от тиража е дарен на Генералното консулство на РБългария в Истанбул, за да стигне до българската културна общност в РТурция. Друга част вече е в Разград – съобщи за Разград24/7 директорът на Езиковата гимназия Пейчо Георгиев. Той уточни, че училищната управа ще използва картичките като покани за важни събития в гимназията, както и за подарък на скъпи гости.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *