Една машина с дефект в Разград: няма звуков сигнал, но гласуването с нея е законно

Изборният ден в Разградско е открит в 7,00 ч. днес и протича нормално – съобщи говорителят на РИК-Разград Юмгюл Ахмедова. Имало е неколцина успали се членове на секции, но те са заменени с решения на РИК и изборният процес е стартирал.

Една от машините е дала дефект още в деня за размисъл. При инсталирането на машината за гласуване в секция 57 в Разград е установено, че няма звуков сигнал при  излизане на разписките за гласуване. След консултация с ЦИК решението дали да се гласува с нея е останало на РИК, откъдето са преценили, че липсата на звук не възпрепятства нормалното гласуване.

Избирателите в Разградско са общо 132 935, по общини: Самуил – 8 951, Исперих – 26 198, Завет – 11 126, Разград – 51 505, Кубрат – 18 749, Лозница – 10 281, Цар Калоян – 6 125.

238 са секциите, в които са гласува. 1897 души ще бъдат ангажирани в изборните секции.
Осигурени са 207 специализирани устройства за електронно машинно гласуване. Те ще бъдат разпределени в 167 секции в областта, като най-много са в община Разград – общо 73 броя СУЕМГ в 57 секции. По две машини ще бъдат инсталирани в секциите, в които на предходните избори са гласували над 320 избиратели. В 71 секции гласуването ще е с хартиени бюлетини.
27 са кандидатските листи регистрирани от партии и коалиции в Осемнадесети изборен район. Кандидатите за народни представители, които ще се състезават за четирите депутатски мандата са 120. На 25 години е най-младият кандидат-депутат в Разградска област, а най-възрастният е на 79 години.

Четири социологическите агенции ще извършват проучване „на изхода“ (exit-poll) в изборния ден в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители на 14 ноември 2021 г.
С променени адреси са три от избирателните секции в общината Разград. Поради неприключили строително-ремонтни дейности в сградата на Професионалната гимназия по Икономика, две от секциите с номера 030 и 031 в града ще се помещават в сградата на ДГ № 6 „Шестте ястребинчета”, с адрес: гр. Разград, ул. „Камчия” №1. С нов адрес е и секцията в село Дряновец, която ще бъде в НЧ „Напредък-1895”, ул. „Христо Ботев” № 4.
Членовете на секционните избирателни комисии от общините, които участват при предаване на протоколите в РИК-Разград, ще бъдат посрещани в областния център на три различни места, където ще изчакват реда си – в сградата на Филхармонията, в сградата на Общинския културен център и в сградата на кафе-аператив „Зайо-Байо“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *