ДПС за пръв път без лидер на Демир баба текке, Карадайъ преговарял за правителство

За пръв път в традицията на отбелязване годишнините от Възродителния процес и т.нар. „Майски събития” в свещената местност Демир баба текке край Исперих ДПС беше без своя действащ председател. Така най-високопоставения активист на ДПС на под вековните сенки на Демир баба текке се оказа заместник-председателят на партията и депутат от Разградски регион Ахмед Ахмедов. Именно той говори последен в поредицата политически слова на възпоменателния митинг-събор и обясни отсъствието на Мустафа Карадайъ с това, че заедно с екипа си (нямаше го и Йордан Цонев) преговарят за правителство.

Имената на почетния председател Ахмед Доган и на действащия председател Мустафа Карадайъ бяха най-често споменаваните в речите на политиците от сцената.

Сред основните теми на словата им бе и по-общата необходимост от разрешаване на кризите в държавата.

Лайтмотива за необходимостта от съставяне на правителство започна кметът на Исперих Белгин Шукри. По думите му най-потърпевша от липсата на правителство и на бюджет е местната власт, чиято дейност е силно затруднена от тези липси. Белгин Шукри представи официалните гости на събитието, сред които по-голямата част от парламентарната група на ДПС, евродепутатите Илхан Кючюк и Атидже Алиева-Вели, представители на местната власт и на ДПС в няколко региона в Република Турция: Ялова, Мармара, Тракия Силиври, Истанбул, Бурса, кметове на общини от различни краища на България.

Сред официалните лица бе и председателят на Висшия Мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, който отслужи дуа в памет на жертвите на Възродителния процес и „Майските събития”.

След него на сцената излезе областният лидер на ДПС Мехмед Салим, който нарече жертвите от двете събития „герои от съвременната история на България, които обаче няма да намерим в учебниците, не фалшиви, а истински герои”.

Депутатът от Бургас Севил Али започна речта си на турски език, но впоследствие премина на български, като продължи темата за героите, наричайки ги „тези, които докараха демокрацията в България”. Той припомни и заслугите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към демократичните процеси, цитирайки думите на Карадайъ в Руен, в които той нарича Доган „Ататюрк на Балканите, какъвто се ражда веднъж на 100 години”.

На сцената излязоха депутати от ДПС от различни региони на страната. Депутатът от Кърджали Байрам Байрам говори и на български и на турски език. Той акцентира върху това, че денят е ден за благодарност към архитекта на българската демокрация, припомни и ролята на заедността.

Хайри Садъков от Смолян нарече домакините „делиорманлии”, общността около ДПС характеризира като създала силна имунна система за държавността, което в момент като този, в който България боледува прави ДПС най-ценна.

Илхан Кълков предаде поздравите на хората от Благоевград  също използва метафора за дейността на Почетния председател, наричайки я „съграждане на мост със здрави темели”.

Депутатът от Силистра Джевдет Чакъров изрази категорична убеденост, че „Без нас стабилно и успешно управление не може да има”.

„Бъдещето е доверени ръце” – обяви от трибуната на Демир баба текке лидерът на Младежкото ДПС Сезгин Мехмед.

Евродепутатът и президент на европейските либерали Илхан Кючюк заяви, че не е достатъчно жертвите от срамната история на България да бъдат почитани, а трябва да се настоява да заемат достойно място в учебниците по история, „за да има колективна историческа памет и да не се повтарят събития като Голямата екскурзия и Възродителния процес”. Кючюк сравни процесите от 1989 г. с тези от Чехия и Полша и изрази позиция, че името на Ахмед Доган трябва да застане до това на Вацлав Халев. Според Кючюк преди да излезе от икономическата и социалната криза, България трябва да бъде изведена от институционалната криза, а не институциите да се бият и противопоставят.
Халил Лятифов увери, че ДПС не е създавало условия за съставяне на кабинет, претенциите са първо да има кабинет, за да се реши политическата криза. Като  основна задача на кабинета Лютифов изтъкна борбата с инфлацията и бедността, подобряване на икономиката и възстановяване на средствата за общините. Той изрази убеденост, че ДПС ще даде принос за разрешаване на кризата.

Заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов предаде на множеството на Демир баба текке специалните поздрави и благодарности от председателя на партията Мустафа Карадайъ за подкрепата не само през последните 2 години, а през последните 33 години. Част от словото му бе на турски език. Ахмедов обяви категорични, че „не сме тук за мъст и омраза, а за да си спомним трагедията, в която сме живели, а за да заклеймим комунистическия режим”. Той представи посланието на партийни си лидер, в което се изразява надежда в скоро време Родината ни да има правителство, което не само да решава кризите, а да върне Родината в основния й път – евроатлантическото семейство.

Художествената програма на възпоменатeлния митинг-събор бе открита от самодейни състави от Разградска област, концертна програма представи сцена „Назъм Хикмет” от Театрално-музикален център-Разград, а със стихове и песни на турски език се представиха и деца от Исперих.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *