До 16 часа продължава безплатното измерване на кръвна захар пред Новия театър

Заместник-кметът на Община Разград Руска Вътева приветства екипа на проекта „България срещу диабета“, който е днес в Разград – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Лекар и фелдшер са част от диабетния патрул, който извършва безплатните измервания на кръвна захар в шатра пред Общинския културен център(Новия театър) до 16,00 ч. днес. Част от инициативата е и велопоход, в Разград пристигнаха двама от велосипедистите.

Г-жа Вътева поздрави екипа за превантивната дейност, която провежда и пожела успех на кампанията.

Непосредствено след като бе издигната, и млади и по-възрастни минувачи се спряха пред голямата бяла шатра, за да проверят здравословното си състояние. Освен, че им се измерване кръвната захар и получават консултация от специалист относно това какво означават стойностите и какви мерки може да се предприемат за подобряване на състоянието, хората попълват и анкета за риска от развитие на диабет, получават и информационни материали.

Партньори по проекта са Сдружението Лайънс клуб-Видин съвместно с всички Лайънс клубове в България, Българска Асоциация Диабет, Българското национално сдружение по детска ендокринология с подкрепата на всички 28 общини – областни центрове.

В Разград на откриването на пункта бяха и представители на местната Асоциация „Диабет“.

По около 150 човека се преглеждат във всеки от градовете, откъдето преминава проекта, и навсякъде има по няколко – между 2 и 4 – новооткрити случая – разказа на заместник-кмета Руска Вътева екипът по проекта.

Основната цел на проекта е да се създаде и обучи национална мрежа за борба с диабета за подобряване на осведомеността за диабета, превенцията, управлението и изграждането на човешки ресурси в България чрез консолидиране на усилията на Лайънс клубовете, Националните диабетни организации и местните власти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *