Добра реколта чакат земеделците, дъждовете компенсирали майската суша

Добра реколта очакват земеделците през тази година – заяви на организирания от ЕТ“Стефан Георгиев-НИМ“ Ден на пшеницата управителят на фирмата Стефан Пенев.

Пред повече от 100 свои колеги от Лудогорието той представи край Лозница опитно поле с 56 сорта пшеница, 11 сорта ечемик, 7 тритикале и 2 сорта ръж. Те са производство на 8 европейски семенарски къщи, голяма част от сортовете са нови или са сеят за втора, трета година в страната.

Стресираща беше сушата през май за есенниците, но последните дъждове компенсираха – коментира Стефан Пенев. По думите му средните добиви от пшеница в региона ще са около 600 кг./дка. Неясни са обаче пазарите, тъй като Франция и Италия страдат от суша, а в Украйна има залежали количества зърно.

Международното положение, увеличените разходи за производството и други фактори неизменно ще се отрази на цените – прогнозира Стефан Пенев. Според него цени от 300-400 лв./дка като миналата година няма да има, ще варират между 600 и 700 лв./дка.

Очаква се в Разградско жътвата на ечемика да започне в края на юни от община Кубрат, а масово да се жъне през юли.

През тази година Стефан Пенев има намерение да реализира миналогодишното си намерение да организира и Ден на царевицата, на който да представи на колегите си земеделци 100 хибридни сорта царевица. Вероятно това ще се случи в края на юли, началото на август.

Според земеделеца с дългогодишен опит не се очаква промяна в съотношението между основните култури в българското земеделие. Според Пенев и занапред в България ще се сее между 10 и 12 милиона дка пшеница и ечемик, 4 милиона дка царевица, 2-3 милиона дка слънчоглед, 4 милиона дка рапица.  Всичко обаче зависи от развитието на пазара – обобщи Стефан Пенев.

След огледа да опитното поле земеделците дискутираха състоянието на реколтата и пазара на зърно с експерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *