Деца и възрастни стават музейни специалисти на 18 май

Регионалният исторически музей в Разград отново се включва със специална програма за деца и възрастни в Международния ден на музеите – съобщават от пресцентъра на културната институция.

На 18 май /четвъртък/ всички те ще могат лично да усетят що е то да си музеен специалист.

От 9.00 до 12.00 часа на територията на древния Абритус посетителите ще имат достъп до Интерактивния музей и постоянната археологическа експозиция на музея. Ще търсят съкровища, ще участват в обогатената за родители и деца илюстрована викторина „Играй и учи с нас“, в която трябва да открият къде в музейните експозиции на открито или закрито се намира експонатът от снимката и ще могат да се превъплътят в ролята на домакините си – да бъдат екскурзоводи.

С други практически интерактивни занятия ще влязат в ролята и на още на музейни специалисти: археолог, реставратор и фондохранител.

Времето след обяд е за посещения в къщите музеи: в „Станка и Никола Икономови“ от 13.00 до 14.00 часа посетителите ще бъдат уредници; в  Етнографския музей – от 14.00 до 15.00 ч. – етнографи, а от 15.00 до 16.00 ч. в къщата музей „Анание Явашов“ – изследователи на рода Явашови.

Навсякъде включилите се в инициативата ще научат подробности за историята на Регионалния исторически музей и ролята му в издирването, изучаването, опазването и представянето на културно-историческото наследство на Разградския край.

Специалната програмата за Международния ден на музеите ще завърши в къщата „Анание Явашов“. В 17.00 чака там ще бъде открита изложбата „Ежедневието на българката през ХХ век“.

РИМ – Разград си запазва правото за промяна в програмата при лошо време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *