Детски спектакли и премиери първо в Разград обеща новият директор на Театрално-музикалния център

Областният управител Иван Борисов и Цветана Бенонова – главен експерт в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности“ в Община Разград представиха новия директор на Театрално-музикален център-Разград Таня Карбова пред творческия колектив на културната институция. Това съобщиха от пресслужбата на местната управа.

И двамата й пожелаха успех в новата длъжност в град с утвърдени и развиващи се културни традиции. На срещата присъстваха и ръководители на други културни институции в община Разград.

Таня Карбова е актриса, работила в България и в чужбина, през последните 3 години е част от екипа на ТМЦ-Разград. в края на 2021 г. тя спечели конкурса за длъжността „Директор на ТМЦ-Разград“, който бе обявен от Министерството на културата.

Пред творческия колектив Карбова представи основни моменти от концепцията, която е развила по време на конкурса с идеите, които в най-близко време ще бъдат реализирани. Театралната трупа ще работи с двама нови режисьори – Любомир Колаксъзов, който поставя предимно детски куклени спектакли и Ева Данаилова, която е и актриса, и режисьор от класовете съответно на проф.д-р Ивайло Христов и проф. Пламен Марков. За разлика от предходния период детската и младежката аудитория ще се приоритет за ТМЦ-Разград – стана ясно от представянето на Карбова. Ще има и образователни спектакли. Тя увери и че постановките ще са съобразени с публиката в региона, ще бъдат представяни първо тук, а не в региони с наситен културен календар. Спектаклите ще са съобразени и тематично с региона. Ще са свързани и с бележити годишнини, каквито има и тази година – 150 години от рождението на Антон Страшимиров, 120 години от рождението на Назъм Хикмет и 75 години от създаването на Разградския театър. Ще се подготвят постановки по текстове на Йосиф Сърчаджиев, както и драматизации на разкази на д-р Хасан Ефраимов. Разградска филхармония ще работи с двама диригенти – Иван Стоянов от Габровския камерен оркестър и Калина Василева – диригент на Симфониета – Шумен.

ТМЦ-Разград ще работи в сътрудничество с местната и регионална власт, както и с останалите културни институции в региона – увери още новият директор Таня Карбова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *