Десните почетоха паметта на жертвите на комунистическия терор

Кандидатите за народни представители от „Демократична България” в Разградски регион заедно с лидерите на коалицията Христо Иванов и Иво Мирчев почетоха паметта на осъдените от Народния съд и разстреляни през 1945 ч.  в района на старите гробища разградчани.

Панихида пред паметната плоча на лобното им място отслужи отец Дмитрий Терзи, а за случилото се преди 76 години разказа съвременникът на събитията и по-късно осъден по политически причини и лежал в лагер Димитър Попов. Той сподели, че всяка година на тази дата посещава мястото, на което за убити невинни жертви на комунистическия режим, с изключение на седемте години, когато е бил затворник, но за пръв път толкова много хора почитат паметта на убитите с решение на Народния съд. Димитър Попов разказа, че за пръв път е посетил гроба, когато е бил 13-годишен, в деня след разстрела заедно с майка си и леля си, сред убитите е неговият свако – училищният инспектор Иван Даскалов. По думите на Попов никой от тези хора не се е занимавал с политика и те са невинни жертви на комунистическия режим. Сред тях има двама свещеници – Ангел Хубанчев от Разград и Иван Бояджиев от Благоево, Васил Раденков е директор на Мъжката гимназия, Елисей Гецов е грънчар, Недко Бранкованов е шапкар, капитан Тодор Калчев – офицер с добра репутация и участник във войните. Според Димитър Попов на това място са разстреляни и хора, които не са от Разград и региона, като не е известно защо са съдени тук.

Събрали сме се, за да почетем убитите от злото и беззаконието, сега злото и беззаконието не убиват физически, но убиват бъдещето на децата и внуците ни и ние, които сме от страната на доброто, трябва, длъжни сме и можем да се противопоставим – заяви бившият народен представител Никола Николов преди да поднесе цветя и да постави запалена свещ пред паметната плоча.

Почит с цветя и свещ отдадоха и Христо Иванов, Иво Мирчев, Иво Димитров, Огнян Обрешков, Деян Пейчев, както и други съмишленици на дясната идея в Лудогорието.

По инициатива на „Демократична България” всички присъстващи получиха екземпляр от наскоро излязлата книга „Политическите процеси в Разград (септември 1944 – януари 1959 г.), имаха възможност и да получат автограф от автора Димитър Петков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *